Living Smart
Image default
Bedrijven

De werking van zonnepanelen

Bij veel huizen zie je ze al op het dak liggen: zonnepanelen! De zon is een duurzame en hernieuwbare bron van energie waardoor we steeds meer gebruik maken van schone energie. Dit komt doordat de energie van de zon niet zal opraken. Doordat we tegenwoordig steeds meer gebruik maken van zonnepanelen gebruiken we minder fossiele brandstoffen en neemt de CO2-afstoot af. Zonnepanelen installeren is dan ook een uitstekende manieren om zelf energie op te wekken. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van zonnepanelen:

Werking van zonnepanelen

Een ander benaming voor zonnepanelen is PV Panelen. De P staat voor Photo  licht en V staat voor Voltaic elektriciteit. Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen op het dak zul je besparen op de energiekosten. De energierekening zal door gebruik van zonnepanelen namelijk lager worden omdat je gebruik maakt van zonne-energie. Deze manier van energie opwekking is dus ook goed voor het milieu.

De zonnecellen die in de zonnepanelen zitten vangen licht op en zetten dit om naar gelijkstroom. Gelijkstroom is stroom die je niet direct voor elektriciteit in je huishouden kunt gebruiken. Daarvoor is een omvormer nodig. Een omvorm zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt overgezet naar wisselstroom, wisselstroom gebruik je via het elektriciteitsnet en zodoende gebruik je deze stroom. Als je niet genoeg zonne-energie hebt verzameld zal dit door de energiemaatschappij worden aangevuld met stroom van de leverancier. Op deze manier zal het niet voorkomen dat je zonder stroom zit. Wanneer je juist meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt, wordt dit terug geleverd. Stroom die je niet gebruikt verkoop je dan aan de energiemaatschappij.

Zonnepanelen in Nederland

In ieder land werken zonnepanelen op dezelfde manier, het kan alleen per plek en per land verschillen wat de opbrengst is. Dit hangt af van het aantal zonuren en het zonlicht zelf. Maar wist je dat zelfs wanneer het bewolkt is zonnepanelen prima hun werk doen? Ze halen het beste rendement wanneer het zonnig is, maar wanneer het te warm is, zullen ze minder presteren dan op een koelere zonnige dag. In Nederland hebben we per jaar zon 1500 zonuren, daarom is het in Nederland uitermate geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Ze vangen hier namelijk heel wat zon op.

Salderen

Wanneer je stroom opwekt en zelf niet gebruikt, wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Hier krijg jij een bedrag voor en dit noemen we salderen. Kom je te kort? Dan wordt dit gewoon aangevuld door de energieleverancier.

Aan het eind van het jaar maakt de energieleverancier een berekening en zal wat je terug geleverd hebt worden vergoed. De vergoeding is per leverancier wel verschillend.

Zonnepanelen laten installeren:

Je vroeg je waarschijnlijk af hoe werken zonnepanelen omdat je geïnteresseerd bent in het laten plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen installeren laat je uiteraard door een vakkundig bedrijf doen. Zo ben je gegarandeerd van de beste installatie, panelen en garantie.