Living Smart
Image default
Bedrijven

Tips voor een succesvolle renovatie

Je huis renoveren vergt een hoop tijd en aandacht, dan kan je het beter meteen goed doen

Of je huis nou een grote renovatie nodig heeft, een kleine verbouwing of er moet gewoon wat achterstallig onderhoud gedaan worden. Het is lastig om eraan te beginnen maar heel fijn als het gedaan is. Het is wel zo fijn als het dan meteen goed gebeurd. Om daarvoor te zorgen geven wij wat tips.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd is een keuring die wordt uitgevoerd door bouwkundig ingenieurs. Er wordt tijdens zo’n keuring een inspectie gedaan. Zowel de binnenkant als de buitenkant van het huis wordt grondig geïnspecteerd. Denk voor de buitenkant aan het voegwerk, schilderwerk, hekwerk en dak. Aan de binnenkant wordt ook alles geïnspecteerd. Electro, muren, fundering, badkamer, keuken en toilet. Na de keuring maakt de instantie die de keuring heeft uitgevoerd een rapport op waar alle beschadigingen in staan. Kleine en grote beschadigingen worden allemaal meegenomen. Na zo’n keuring weet je precies waar je tijdens je renovatie prioriteit aan moet geven en heb je ook een indicatie van de kosten.

Planning

Maak een planning voor de renovatie. Aspecten die je in kaart wil brengen zijn bijvoorbeeld: budget, wanneer moet het starten en klaar zijn, wat gebeurd eerst en wat als laatst, wat doe je zelf en wat laat je doen. Het is makkelijk om een budget op de stellen en vervolgens te kijken wat je graag wil renoveren. Wat valt er buiten budget en prioriteit? 

Een goed nadenk puntje is dat je eerst problemen wil verhelpen waar je nu last van hebt. Dat is bewezen om meer geluk te geven dan nieuwe luxe toevoegen. Als voorbeeld: een kast met een irritante piep maken geeft meer blijdschap dan een nieuw dimlicht ophangen. Zet dus eerst een budget vast en vanuit daar ga je kijken welke renovatie er binnen dat budget past. Past het niet? Dan schrap je de renovaties met de minste prioriteit!

De waarde van je renovatie

Onze laatste tip is om te denken aan de waarde van de renovatie. Wat bedoelen we daarmee? Sommige renovaties vergroten de waarde van je huis met (bijna) net zoveel als de waarde van de investering. Andere renovaties zie je niks van terug in de waarde. Natuurlijk Is het heel persoonlijk wat jij graag wil verbouwen en als je van plan bent voor altijd in dit huis te blijven wonen, maakt dit ook minder uit. Maar wil je nog ooit je huis verkopen dan kan je de waarde vergroten met bepaalde renovaties. Renovaties die de waarde vergroten zijn vooral verbouwingen die meer woonruimte creëren: aanbouw, dakkapel, de zolder bewoonbaar maken etc. Ook een moderne cv ketel en goede isolering vallen in deze categorie. Renovaties die weinig doen aan de waarde van het huis zijn verbouwing als de badkamer, keuken en toilet. 

 

Neem deze tips mee voordat je begint en haal het maximale uit de renovatie!