Living Smart
Image default
Bedrijven

Je zonnepanelen laten plaatsen door Elektricien Breda

Steeds meer mensen maken de keus om zonnepanelen aan te schaffen. Elektricien Breda kan u voorzien van zonnepanelen. Om ervoor te zorgen dat mensen geïnformeerd zijn over wat zonnepanelen zijn en hoe ze werken, zullen ze hieronder worden besproken. 

Schaduw bepaalt de opbrengst

In cellen waar schaduw op valt, loopt minder stroom. Dit komt doordat de elektronen niet meer rondlopen. Deze elektronen zorgen voor spanning in een cel en als er meerdere cellen achter elkaar worden geplaatst, kan er stroom worden opgewekt. De zonnepanelen hebben niet per se direct zonlicht nodig voor het opwekken van stroom. De zonnecel levert ook elektriciteit op op een bewolkte dag, maar wel minder. Om dit verlies te verminderen hebben panelen bypass diodes, die een beschaduwde cel tijdelijk overslaan. Met zo een systeem neemt de opbrengst van het zonnepanelensysteem wel af, daarom kan schaduw het beste worden vermeden. 

Oplossing

Als schaduw niet kan worden vermeden, kunnen micro-omvormers worden gebruikt. Zo krijgt elk eigen paneel een eigen omvormer en zorgt een enkel beschaduwd paneel er niet voor dat het hele systeem minder produceert. Zo een micro-omvormer kost ongeveer 160 euro, waardoor een systeem zonder deze micro-omvormers goedkoper is. 

Hogere temperatuur zorgt voor een lagere opbrengst

De opbrengst van de zonnepanelen wordt lager bij hogere temperaturen. De stroomopbrengst daalt met ongeveer 5 procent bij elke 10 graden temperatuurstijging. Hierdoor is het belangrijk dat er lucht achter de panelen kan stromen, zodat de temperaturen niet te hoog oplopen. Daarnaast daalt de efficiëntie van de omvormer als hij warmer wordt. Naast het letten op de schaduw is het dus ook belangrijk om te letten op een vrije luchtstroom. 

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van de zonnepanelen verschilt elke maand flink. Dit heeft te maken met het verschil in stralingsintensiteit, die elke maand anders is. De zonnestraling is sterker in de zomer dan in de winter. De zonuren leveren daarom meer op in de zomer dan in de winter.