Living Smart
Image default
Architectuur

Tips over een ergonomisch kantoor

Ergonomie wordt steeds belangrijker op kantoor. Naast dat het zorgt voor een betere tevredenheid van de werknemers, zitten er ook een aantal voordelen aan qua gezondheid, maar hoe zorg je er nou voor dat jouw kantoor ergonomisch wordt? In deze blog gaan we een aantal tips geven wat betreft ergonomie en hoe je dit ook kan toepassen op jouw kantoor.

Ergonomie

Ergonomie is iets wat we eigenlijk overal tegenkomen, maar waar we niet altijd bij stil staan. Zo vinden we ergonomie overal om ons heen. Kleine voorbeelden zijn verkeersborden. Door de gemakkelijke afbeeldingen weet iedereen wat er bedoeld wordt met een stopteken. Ook de hoogtes van een toilet bij een openbare toilet hebben te maken met ergonomie. De term ergonomie betekent letterlijk: De studie van de mens in relatie met zijn omgeving. Alles wordt gemaakt op een manier waardoor het voor ons zo comfortabel mogelijk wordt, maar ook zodat de kans op ongevallen of lichamelijk letsel zo klein mogelijk wordt.

Ergonomie op kantoor

En daarom is ergonomie op een plek als het kantoor ook zo belangrijk. Wanneer iemand bijvoorbeeld een verkeerde houding aanneemt, kan dit in het verdere leven grote gevolgen hebben voor zijn rug. Een werkomgeving is dan ook verplicht om een goede werkplek te bieden voor zijn werknemers. De belangrijkste tips qua ergonomie hebben te maken met de houding van een persoon. Zo is het belangrijk dat hij rechtop zit, maar ook recht op zijn scherm kijkt. Wanneer de werknemer onderuitgezakt zit, een scheve rug heeft of scheef naar zijn scherm kijkt, kan dit gevolgen hebben voor zijn lichaam. Hij kan hierdoor rugklachten of nekklachten krijgen en daar lang last van hebben. Ook belangrijk is dat het bureau opgeruimd is. Zo kan een werknemer onrust ervaren wanneer het bureau een rommel is. Bijvoorbeeld wanneer er een hele hoop kabels over zijn bureau lopen. Daarom is een handige tip om producten aan te schaffen met kabelmanagement. Deze producten kunnen namelijk de kabels uit het zicht halen en er daardoor voor zorgen dat het bureau opgeruimd is. Kabelmanagement is in verschillende soorten en maten te vinden om elk bureau opgeruimd te krijgen.

Een andere tip is om werknemers af en toe een rondje te laten lopen. Wanneer zij voor langere tijd achteraan achter een bureau blijven zitten, kan dit ook problemen opleveren. Lang naar een scherm kijken kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn.

Waarom is ergonomie belangrijk?

Naast dat een ergonomische werkomgeving beter voor de gezondheid is, zorgt dit ook voor een lager verzuim onder medewerkers. Ze zijn vaak minder ziek en hebben minder last van bijvoorbeeld rugpijn. Ook zorgt ergonomie voor een betere werksfeer die er op zijn beurt weer voor zorgt dat werknemers gemotiveerd zijn. Als werkgever heeft het dus een hoop voordelen wanneer je er voor zorgt dat het kantoor ergonomisch is.

https://www.humanoffice.nl/producten/Ergonomische-oplossingen