Living Smart
Image default
Koken eten en drinken

De beste middenklasse volautomatische koffiemachine

De beste middenklasse volautomatische koffiemachine

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een koffiemachine met molen?

Er zijn aanzienlijke verschillen in de koffiemachine met molen wat betreft de prijs-prestatieverhouding, de kenmerken en functies, het ontwerp en de attributen en de molen. Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die moet worden gezet, moet ook rekening worden gehouden met de capaciteit van het waterreservoir en de koffiekan. Hiervoor moet de koffiemachine voorzien zijn van een verwarmingsoppervlak dat het mogelijk maakt de koffie langer warm te houden.

Molenset

Een belangrijk aankoopcriterium en kwaliteitskenmerk van de koffiemachine is de molen. Het type slijper en het gebruikte materiaal zijn bepalend voor het testen en vergelijken. Keramische modellen zijn veel robuuster, duurzamer en productiever. De slijpmachine van gehard staal moet op zijn minst vervangbaar zijn. Het moet ook mogelijk zijn om de maalgraad van de molen aan te passen om verschillende poederresultaten te bereiken. U kunt kiezen tussen kegel- en schijfslijpmachines. Beide hebben hun voor- en nadelen, waarbij de schijfmolen de stilste is, de conusmolen ook grotere molenoppervlakken en een grotere hoeveelheid koffie maalt.

Bonen voor de verse maling – dit zijn de beste:

Koffiekenners en -kenners hebben natuurlijk hun voorkeur voor bepaalde soorten koffie en koffiebonen. In het algemeen behoren Colombiaanse en Ethiopische rassen tot de beste en hoogste kwaliteit. Het roosteren is ook altijd cruciaal en mag niet te donker zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende koffiebonen, waarbij de melange bepalend is voor de smaak. Zo zijn er vaak koffievariëteiten die een deel Arabica en een deel Robusta-koffiebonen bevatten. Afhankelijk van welke koffie gewenst is, bepaalt de verhouding het aroma. Robusta is ideaal voor bijvoorbeeld espresso in grotere hoeveelheden.

Arabica is de bekendste koffieboon, met een zeer fijne, aromatische en fruitige smaak. De boon heeft een laag zuur- en cafeïnegehalte en heeft de voorkeur voor vele soorten bereidingen. In de koffiemachine met molen wordt de maalgraad dan dienovereenkomstig aangepast. Voor filterkoffie wordt een grove of middelzware maling aanbevolen en voor espresso een fijnere maling.

Als koffieboon heeft Robusta een zeer volle, aardse en sterke smaak en is het ideaal voor de koffiemachine met molen in bepaalde verhoudingen in de koffiemelange. Het sterke aroma is te danken aan de hogere zuurgraad, terwijl het cafeïnegehalte ook beduidend hoger is dan dat van de Arabicaboon en kan oplopen tot 4,5 procent.

Voor de koffiemachine met molen zijn arabicabonen met 100 procent of aromatische mengsels met een groter aandeel arabicabonen en een kleiner aandeel robusta-bonen geschikt. Er zijn natuurlijk meer exquise soorten, waaronder Liberica of Excelsa. Beide hebben een zeer sterk en aards aroma en een lage zuurgraad. Het sterke aroma wordt veroorzaakt door Robustabonen met een hoger cafeïne- en zuurgehalte.

https://tevredenconsument.nl/keuken/de-beste-middenklasse-volautomatische-koffiemachine/