Living Smart
Image default
Bedrijven

De ideale blokhut voor je tuin

 Waar laat je het buitenspeelgoed van je kinderen? Wat is een geschikte plek voor het bewaren van de kussens op het tuinmeubilair in de herfst en winter? Steeds vaker kiezen Nederlanders voor blokhutten, die hen de gewenste ruimte bieden voor het opslaan van hunnen spullen. Niet alleen wordt een blokhut gebruikt als opslagplek. Het is ook een ideale ruimte voor een klussende partner, voor het kweken van je eerste groenten in het voorjaar, als een soort tuinhuis waar je de ruimte hebt om jezelf even terug te trekken na een lange dag op het werk, enzovoorts. Bij de aankoop van een blokhut heb je tegenwoordig keuze uit tal van verschillende varianten. Kies je voor een losse blokhut, of ga je bijvoorbeeld voor een blokhut met overkapping?  

Bepaal de beschikbare ruimte voor een blokhut 

Hoewel een blokhut tal van verschillende voordelen biedt, wil je voorkomen dat deze te nadrukkelijk aanwezig is in de inrichting van je tuin. Een blokhut kan al snel erg groot zijn en daardoor opvallen. Dit is niet altijd even mooi! Je vangt het op door tegen de wanden van een blokhut verschillende soorten groen op te laten groeien. Denk aan hedera of bijvoorbeeld een aantal fruitstruiken. Zo valt de blokhut minder op en valt deze mooi weg bij het groen in de tuin. Bepaal op voorhand hoeveel ruimte je voor de blokhut hebt, om het kiezen van een geschikt model makkelijker te maken. 

Benodigde ruimte in de blokhut 

Iets wat meespeelt is de gewenste ruimte in de blokhut. Gebruik je de blokhut alleen als opslag voor speelgoed en tuinkussens? Wil je in de blokhut een werkbank kunnen plaatsen voor het uitvoeren van klussen? Is de blokhut straks de plek voor het opslaan van de fietsen of zelfs een motor? Het bepaalt hoe groot de blokhut moet zijn. 

Blokhut met overkapping of een losse veranda 

Een factor die sterk samenhangt met het formaat van de blokhut, is de keuze tussen een blokhut met overkapping en een blokhut met een losse veranda. In steeds meer tuinen kiest men voor een veranda, welke tegen de woning aan wordt geplaatst. Ook de keuze voor een tuinkamer is populair. Het maakt een overkapping aan de blokhut overbodig. Tegelijkertijd is een dergelijke overkapping handig als plek voor het stallen van de fietsen in de tuin. Zo hoef je deze niet altijd naar binnen te verplaatsen als het buiten regent of hard waait. De overkapping biedt beschutting. Weer anderen plaatsen hun tuinmeubilair onder de overkapping. Zo kun je ook bij een zomers buitje buiten blijven!  

Stijl van de blokhut in je tuin 

Bij de aankoop van een blokhut kun je kiezen uit verschillende stijlen. Kies je bijvoorbeeld voor een houtkleurig blokhut, of ga je voor een geschilderde blokhut? Het eerste is handig, wanneer je de blokhut aan wilt laten sluiten op de houtkleur van de schutting in de tuin. Het tweede kan interessant zijn, wanneer je de wanden van de blokhut een groene kleur wilt laten geven. Het maakt dat de blokhut straks beter past bij het groen in de tuin en daardoor minder opvalt.