Living Smart
Image default
Bedrijven

Deze verschillende scooterverzekeringen bestaan er

Wanneer je eigenaar bent geworden van een scooter moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je deze verplicht moet laten verzekeren. Dit dient natuurlijk te gebeuren door middel van één van de verschillende scooterverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Wanneer we deze verschillende verzekeringen meer in detail gaan bekijken kunnen we vaststellen dat er onderling toch wel sprake is van niet onaanzienlijke verschillen op vlak van dekkingen. Ben jij ook benieuwd tussen welke verzekeringen voor scooters je allemaal een keuze kan maken? Dan is het zeker de moeite waard om even kennis te maken met de verschillende opties die je aantreft hier op deze pagina.

1.) De WA-verzekering voor scooters

De meest voordelige, maar tevens ook de meest eenvoudige van alle scooterverzekeringen op de markt is ongetwijfeld de WA-verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze bestaat uit een polis waarbij de nadruk is gelegen op het verzekeren van de schade aan derden. Omwille van het feit dat dit de enige dekking is welk bij wet is verplicht spreekt het voor zich dat je op zich aan deze verzekering voldoende zou kunnen hebben. Dit echter op voorwaarde dat je, je er in kan vinden dat alleen maar deze schade wordt gedekt. Eender welke schade er dus ontstaat aan de eigen scooter, ze zal nooit worden gedekt. Dit uiteraard tenzij de andere betrokken partij in fout is. In dat geval zal de WA-verzekering van die partij uiteraard een vergoeding voor jouw schade voorzien. 

Van alle verschillende scooterverzekeringen die er op de markt voor handen zijn is de WA-verzekering dus duidelijk de meest voordelige keuze. Je moet je echter altijd de vraag stellen of je wel echt voldoende hebt aan deze vrij beperkte verzekering. Eigenlijk is dat alleen maar het geval wanneer je beschikt over een voordelige scooter en / of wanneer je niet vaak met de scooter rijdt. In alle andere gevallen is het wellicht interessanter om te kiezen voor één van de andere scooterverzekeringen. 

2.) De WA+ beperkt casco scooterverzekeringen

Een meer uitgebreide keuze binnen het aanbod met scooterverzekeringen is de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor het grootste gedeelte bestaat deze verzekering uit dezelfde dekkingen als de WA-verzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog twee aanvullende dekkingen bestaan. Het betreft hier concreet de twee aanvullende dekkingen die je hieronder aantreft:

  1. Een dekking voor schade als gevolg van een brand of explosie;
  2. Een dekking voor schade gerelateerd aan een inbraak of diefstal;

Van de verschillende scooterverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden is de WA+ beperkt cascoverzekering voor scooters zowat de meest populaire keuze. Dat is het gevolg van het feit dat ze aan de ene kant toch bepaalde dekkingen voor eigen schade voorziet terwijl ze anderzijds toch nog steeds wordt gekenmerkt door een zeer betaalbare verzekeringspremie. Ook voor jou kan het zomaar interessant zijn om te kiezen voor dit type scooterverzekering. Let wel, is het voor jou belangrijk dat ook je zelf veroorzaakte schade wordt gedekt door de verzekeraar? Dan zal je uiteraard niet anders kunnen dan ervoor kiezen om de allrisk scooterverzekering af te sluiten. 

3.) De WA+ volledige casco scooterverzekeringen

De meest complete, maar bijgevolg natuurlijk ook de duurste van alle scooterverzekeringen op de markt is uiteraard de allriskverzekering. Indien je kiest voor het afsluiten van deze verzekering beschik je om te beginnen over alle dekkingen die je eveneens aantreft in de twee andere soorten scooterverzekeringen die we hierboven reeds hebben aangegeven. Als aanvulling op deze dekkingen kan je echter ook rekenen op een extra dekking voor de schade die je zelf veroorzaakt aan je scooter. Het betreft hier dan meer bepaald schade waarbij je kan denken aan met name:

  1. Schade door botsen;
  2. Schade door slippen;

Uiteraard worden er buiten de hierboven aangehaalde schadegevallen ook nog andere vormen van schade gedekt. In ruil voor dit omvangrijke aanbod aan dekkingen moet je als verzekeringnemer helaas wel rekening houden met een vrij hoog prijskaartje. Omwille van deze reden wordt er in de praktijk vaak gesteld dat het afsluiten van zo’n verzekering eigenlijk alleen maar interessant is wanneer je beschikt over een dure scooter of wanneer je er echt veel kilometers mee rijdt. 

Let ook op de eventuele aanvullende scooterverzekeringen die er bestaan

In eerste instantie moet je dus een keuze maken tussen de drie standaard scooterverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt moet je eveneens nog overwegen om één of meerdere van de aanvullende verzekeringen voor scooters af te sluiten. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om een verzekering voor opzittenden. Bij het bekijken van deze aanvullende verzekeringen is het altijd belangrijk om rekening te houden met deze zaken:

  1. In welke mate heb je echt behoeften aan de aanvullende dekking in kwestie? 
  2. Is de extra dekking de meerprijs waard die je ervoor moet betalen op je verzekering?

Voor heel wat mensen geldt dat ze bovenop één van de standaard scooterverzekeringen ook kiezen voor het afsluiten van een niet onaanzienlijk aantal aanvullende dekkingen. Dit kan in bepaalde gevallen best interessant zijn, alleen dien je er wel rekening mee te houden dat je op deze manier de totale premie van je verzekering uiteraard wel stevig verhoogt. Bepaal dus vooral voor jezelf altijd goed hoe interessant de aanvullende scooterverzekeringen voor jou in de praktijk echt zijn. 

Scooterverzekeringen vergelijken is altijd een goed idee! 

Alle informatie op deze pagina heeft met zekerheid duidelijk gemaakt dat er tussen de verschillende scooterverzekeringen die er bestaan sprake is van een niet onaanzienlijk verschil op vlak van dekkingen, maar ook op vlak van premies. Omwille van deze reden is het vergelijken van de verschillende scooterverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden altijd een uitstekende keuze. Let wel goed op, ben je van plan om zo’n vergelijking uit te gaan voeren? Zorg er dan altijd voor dat je dat doet door gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite, denk hierbij aan Alpina.nl. Enkel en alleen zo zal je namelijk uiteindelijk de voor jouw scooter meest optimale verzekering weten af te sluiten.