Living Smart
Image default
Beauty en verzorging

Heeft u last van haaruitval?

Haaruitval kan een grote impact hebben op hoe u zich voelt. Sommige mensen leggen zich er eenvoudig bij neer, terwijl andere mensen zich heel erg rot gaan voelen. In sommige gevallen ontwikkelen mensen zelfs depressieve klachten door de haaruitval. Onder welke groep schaart u zich? Wanneer u last heeft van haaruitval, zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Om te beginnen is het verstandig om te laten onderzoeken waar de haaruitval door veroorzaakt wordt. Pas nadat de haaruitval oorzaak bekend is, kunnen er namelijk gerichte stappen worden ondernomen.

Stap 1: Naar de huisarts of dermatoloog voor onderzoek

Eigenlijk is het altijd verstandig om eerst door een specialist naar uw haar te laten kijken. Een huisarts of dermatoloog kan op verschillende manieren beoordelen wat de oorzaak van de haaruitval kan zijn. Om te beginnen wordt er vaak gekeken naar het patroon van de haaruitval. Heeft u als man bijvoorbeeld vooral een terugtrekkende haarlijn en een alsmaar kaler wordende kruin? Dan is de kans groot dat er sprake is van erfelijke haaruitval. Bij erfelijke haaruitval is het hormoon DHT de boosdoener. Onder invloed van dit hormoon worden de haren steeds zwakker en zullen ze steeds vaker gaan uitvallen. Naarmate de tijd vordert kan er zelfs volledige kaalheid ontstaan. In sommige gevallen is aan de hand van het haaruitval patroon nog niet vast te stellen wat de oorzaak van de haaruitval is. Er is dan nader onderzoek nodig. Dit kan door middel van het afnemen en testen van uw bloed. Soms wordt er ook een trektest of trichogram onderzoek gedaan. Hierbij wordt dan gekeken naar de haargroeicyclus van de verschillende haren.

Wat kan tegen haaruitval worden gedaan?

Tegenwoordig is er gelukkig van alles mogelijk om haaruitval te behandelen. Naast bepaalde haargroeimiddelen kiezen steeds meer mensen voor bijvoorbeeld een haartransplantatie, micro haar pigmentatie of een pruik. Twijfelt u tussen de verschillende soorten behandelingen? Laat u dan voorlichten door diverse specialisten en maak op basis hiervan een keuze.