Living Smart
Image default
Aanbiedingen

Help, ik knars met mijn tanden!

Heb jij ook vaak last van je kaak of merk je dat je tanden slijten? Dan zou het kunnen dat je ’s nachts knarsetandt. Dit fenomeen komt veel voor en kan allerlei klachten veroorzaken. In deze blog gaan we het hebben over de oorzaken, problemen, schade aan je tanden, hoe je erachter komt dat je knarsetandt en natuurlijk oplossingen.

 

Wat is knarsetanden eigenlijk? 

Knarsetanden is het met kracht over elkaar heen schuren van je tanden en kiezen, meestal tijdens het slapen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je gaat knarsetanden. De bekendste oorzaken zijn stress en spanning. Ook angst en onzekerheid zijn veelgenoemde oorzaken. Daarnaast kan het ook een gevolg zijn van slaapapneu of medicijngebruik.

 

Waarom is het een probleem?

Maar waarom is knarsetanden eigenlijk zo’n probleem? Het kan leiden tot een heleboel klachten, zoals hoofdpijn, oorpijn, nek- en/of kaakpijn en zelfs rugpijn. Ook kan het leiden tot beschadiging van je tanden. Je tanden slijten sneller en er kunnen scheurtjes of barstjes ontstaan. Het kan zelfs zo erg zijn dat tanden afbreken. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

 

Hoe kom je er achter?

De meeste mensen komen er pas achter als iemand uit hun omgeving ze erop wijst, of als ze bij de tandarts zijn en deze schade aan de tanden ontdekt. Gelukkig zijn er een aantal signalen waar je zelf ook op kunt letten. Als je regelmatig wakker wordt met hoofdpijn, oorpijn of kaakpijn, dan zou het kunnen dat je knarsetandt. Ook als je partner opmerkt dat je ’s nachts veel geluid maakt met je tanden, dan is het verstandig om dit eens te laten onderzoeken.

 

Hoe kun je het oplossen?

Als blijkt dat je inderdaad knarsetandt, dan is er goed nieuws: er zijn oplossingen om dit te voorkomen. Een oplossing is het dragen van een bitje. Dit bitje wordt ook wel een ‘nachtbeugel’ of ‘botos’ genoemd en zorgt ervoor dat je tanden elkaar niet kunnen raken, waardoor de schade aan je tanden vermindert of stopt. Ook het verminderen van stress en spanning kan helpen. Zorg dus voor voldoende ontspanning in je dagelijks leven en zorg voor een goede nachtrust. Een effectieve oplossing met langdurig resultaat is botox knarsetanden. Injecties met deze botox leiden in veel gevallen tot succesvolle resultaten.