Living Smart
Image default
Zorg

Wat je kunt verwachten van online coaching

De eerste stap zetten en je eerste coachsessie boeken kan… groots aanvoelen. Het is een verbintenis en een investering in je eigen persoonlijke groei. En hoewel dit natuurlijk een spannende tijd is, is het normaal dat je je ongerust voelt, vooral als je nog nooit eerder coaching hebt gehad.

Misschien weet u niet precies wat u van uw coach kunt verwachten of wat er tijdens het proces van u wordt verwacht. Coaching kan transformerend zijn, maar het vereist actie, werk en intentie. Daar komt nog bij dat als je introvert of verlegen bent, je het vooruitzicht om met iemand nieuw te praten misschien intimiderend vindt. Ik ben zelf introvert en ik weet nog dat ik zenuwachtig was voor mijn eerste coachingsessie.

Ik had dezelfde vlinders die ik altijd kreeg voordat ik met iemand praatte die ik nog niet kende. Zodra we echter begonnen te praten, vlogen die vlinders prompt weg. Mijn coach stelde me op mijn gemak, en omdat ze me van tevoren had verteld wat ik kon verwachten, voelde ik me veel beter voorbereid.

Ik moet er hier ook op wijzen dat mijn coachingsessie met mijn leefstijl coach online plaatsvond, via een videogesprek. Online coaching neemt de barrière van afstand weg en is een optie die veel coaches aanbieden. Het stelt je in staat om te kiezen met wie je resoneert, ongeacht waar ze wonen en te genieten van de coaching ervaring vanuit het comfort van je eigen huis.

 

We hebben allemaal onze persoonlijke voorkeuren en voor sommigen is online coaching ideaal, voor anderen past face-to-face beter. Op het moment van schrijven betekent de pandemie echter dat het merendeel van de coaching op afstand moet plaatsvinden.

Wat u ook heeft bewogen om een coach te kiezen die online werkt, het kan nuttig zijn om te weten wat u kunt verwachten. Dit kan eventuele onnodige zenuwen over de technologie wegnemen, zodat u zich kunt concentreren op de coaching zelf.

Hoewel alle coaches op een andere manier werken, kunnen de onderstaande punten u helpen een beter inzicht te krijgen in wat er op u af kan komen als u contact opneemt met een coach.

Het kiezen van een tijd en medium

Veel coaches zullen een gratis of goedkoop consultatiegesprek aanbieden, zodat je wat meer over hen te weten kunt komen voordat je beslist of je hen al dan niet als jouw coach wilt inhuren. Maar of je nu een consult of je eerste sessie boekt, je moet een tijd boeken en begrijpen welk medium de coach zal gebruiken voor de sessie.

Het boeken van de tijd kan via e-mail of uw coach kan een boekingssysteem zoals Calendly gebruiken waar u een afspraak kunt kiezen die bij u past. Als je in een andere tijdzone woont dan je coach, zorg er dan voor dat je weet hoe laat je sessie in jouw tijdzone zal zijn. De meeste coaches zullen hier rekening mee houden, maar het kan beide partijen helpen als je dubbel controleert of je de timing goed hebt.

Wat betreft de manier waarop de sessie zal worden gegeven, zijn er een aantal verschillende media die kunnen worden gebruikt, van een eenvoudig telefoongesprek tot videogesprekken via Zoom of FaceTime. Voor je eerste sessie zal je coach je laten weten welk medium hij gebruikt en je uitleggen hoe het zal werken.

Gebruik van de technologie

Zoals gezegd, zal je life coach je alle instructies geven die je nodig hebt voor je eerste sessie. De meeste mediums die gebruikt worden om online te communiceren zijn zeer eenvoudig te gebruiken, maar als u voor de sessie nog vragen heeft, laat het hen dan zeker weten.

Als het een programma is dat je nog niet eerder hebt gebruikt en je kunt het van tevoren uitproberen, wil je dit misschien proberen zodat je je er meer op je gemak bij voelt. Sommige programma’s vereisen dat je ze downloadt of een account aanmaakt voordat je ze gebruikt, dus zorg ervoor dat dit, indien nodig, voor je sessie is gedaan.

Voel je vrij om je coach vragen te stellen voor de sessie via e-mail en laat het hem weten als je eenmaal begint met de sessie als je nog andere vragen hebt. Sommige coaches gebruiken graag video zodat je elkaar kunt zien, terwijl anderen de voorkeur geven aan een gesprek met alleen audio. U kunt ook uw eigen voorkeuren hebben. Je coach zou je van tevoren moeten vertellen of het een video- of een audiogesprek wordt, en ook hier kun je je voorkeuren bespreken.

 

De online sessie

Hopelijk voel je je op dit punt op je gemak met hoe je sessie zal verlopen en ben je gerustgesteld door je coach. Als je vragen hebt, bijvoorbeeld hoe je de camera aan of uit kunt zetten, vraag het dan aan je coach. Hij of zij is gewend aan het programma en kan je de nodige begeleiding of tips geven.

Afgezien van de technologische kant van de zaak, zouden online coachingsessies hetzelfde moeten zijn als face-to-face sessies. Er zal waarschijnlijk een fase zijn waarin je elkaar leert kennen, en dan duik je in de reden waarom je hebt gekozen voor coaching. U krijgt de kans om te praten over uw doelen en uitdagingen, en samen met uw coach een manier te vinden om te komen waar u wilt zijn.

Net als bij een persoonlijke sessie kan uw coach u vragen om de actiepunten die u uit uw sessie hebt gehaald op een rijtje te zetten, zodat u ze de volgende keer dat u met hem praat kunt meenemen en bespreken. Als u het er nog niet over gehad hebt, kunt u hier praten over het tijdstip van uw volgende sessie en hopelijk voelt u zich zekerder over het gebruik van de technologie, zodat u ten volle van het coachingproces kunt genieten.