Living Smart
Image default
Bedrijven

Wat is het beste haardhout?

Als je net een houtkachel hebt aangeschaft weet je misschien nog niet precies welke houtsoorten nu het meest geschikt zijn voor jouw houtkachel. Je zult sowieso ook moeten kijken waar je in jouw omgeving haardhout kunt kopen, want haardhout is op het moment niet overal makkelijk verkrijgbaar. Als bijvoorbeeld in de omgeving van Putten woont, zoek dan online eens op ‘haardhout Putten’ voor de verkoopplekken van haardhout bij jou in de buurt. Welk haardhout het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren. Onderstaand lees je hier meer over. 

Haardhout met een trage verbranding

Wanneer je lang wilt genieten van een knapperend haardvuur, kun je het beste kiezen voor een harde houtsoort en bijvoorbeeld essen haardhout kopen. Ook andere harde houtsoorten zoals beuken en eiken zijn hiervoor geschikt. Harde houtsoorten branden meestal langer. Als je duurzaamheid belangrijk vindt kun je het beste voor eiken kiezen. Dit haardhout brandt het langste en geeft daarmee het hoogste rendement. Zachte houtsoorten zijn sneller ontvlambaar maar branden vaak korter. Deze zijn hierdoor geschikt voor kleine tot middelgrote kachels die lang warmte vast houden. Een ander voordeel van zacht hout is dat het een stuk goedkoper is dan hardhout. De bomen van zacht hout groeien sneller, waardoor er meer zachthout beschikbaar is dan hardhout. DIt zorgt er ook weer voor dat zachthout goedkoper is. 

Ovengedroogd haardhout

Als je haardhout gaat uitkiezen, kun je het beste kiezen voor ovengedroogd haardhout in plaats van nat hout. Nat haardhout is namelijk niet goed voor het rookkanaal van kachel. Als het hout van te voren ovengedroogd is, komt er minder rook vrij bij de verbranding omdat er minder vocht in het hout zit. Dit zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je longen door rookontwikkeling. Let er wel goed op dat je het ovengedroogd haardhout op slaat in een droge ruimte. Als je het in een vochtige ruime opslaat, dan wordt het hout namelijk weer nat en kan er bij de verbranding van het haardhout in je kachel alsnog overmatige rookontwikkeling ontstaan. 

Gemixt haardhout

MIsschien vind je het lastig om een keuze te maken in alle verschillende soorten haardhout die er zijn. In dat geval kun je ook kiezen voor gemixt haardhout zodat je de voordelen van de verschillende hout zelf eens kunt ervaren. Er zijn veel verschillende soorten mixen mogelijk. Voor een snelle ontbranding is mix van elzenhout en berkenhout bijvoorbeeld een hele goede keuze.