Living Smart
Image default
Bedrijven

Zelf je meterkast vervangen, dit zijn de gevaren

Iedereen wilt graag alles in eigen handen hebben, dit is ook vaak het geval bij een klus aan elektra. Even snel iets vervangen of een nieuw stopcontact aanleggen. Een klus aan een meterkast is echter toch een ander verhaal. Bij het vervangen van een stopcontact kom je met niet zo heel veel draden in aanraking, een meterkast beschikt over veel draden, schakelaars, meters en veel meer. Er kan dus een heleboel misgaan en daar gaat het hier ook over, over de gevaren van zelf een meterkast vervangen

Dit zijn de gevaren

De gevaren van elektra komen vooral door veel onwetendheid en slechte werkzaamheden. Elektra draden worden vaak niet goed aangesloten, of ze worden aangesloten terwijl ze schade hebben. Het niet op de juiste manier aansluiten van deze draden kan resulteren in brand, echter komt deze brand wel vaak voort uit stroomstoringen kortsluitingen die deze draden veroorzaken. Ook kan je in aanraking komen met elektra en dan kan je geëlektrocuteerd worden, dit is ook niet iets wat je wilt overkomen omdat je hartproblemen kan krijgen, brandwonden en veel meer.

Hoe kan je zelf een meterkast vervangen?

Wil je toch zelf een meterkast vervangen? Belangrijke aandachtspunten kunnen dan niet ontbreken, dit zorgt voor een stukje extra veiligheid en het kan er ook voor zorgen dat je veilig en deskundig te werk kan gaan. Het eerste belangrijke aandachtspunt is dat je moet weten wat je wel kan en wat niet, als je werk gaat doen wat boven de pet gaat is dit niet veilig. Hierbij kan je ook veel kennis opdoen over de werkzaamheden zodat je overal op voorbereid bent. Geïsoleerd gereedschap, beschermende kleding en een duidelijk stappenplan kunnen ook allemaal helpen om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen. Mocht het niet lukken dan kan je altijd nog een elektricien inschakelen.