Living Smart
Image default
Bedrijven

Zo bevestig je dakpanelen: een eenvoudig stappenplan

Ben je van plan het dak te veranderen? Of wil je graag een schuurtje in de tuin plaatsen? Dan kan je ervoor kiezen om zelf dakpanelen te plaatsen. Als je wil weten hoe je golfplaten en dakpanplaten kan bevestigen op het dak, dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder kan je een klein stappenplan vinden voor het bevestigen van dakpanelen. Lees dus vooral snel verder als je hier benieuwd naar bent. 

Golfplaten bevestigen

Ben je van plan om jouw tuinhuis te voorzien van een dak dat gemaakt is van golfplaten? Dan heb je geluk, want het is niet zo ingewikkeld om te doen. Het is handig om rechtsonder op het dak te beginnen. Vervolgens kan je een golfplaat er boven op leggen. Er zijn speciale golfplaatnagels die je kan gebruiken om de golfplaten mee vast te zetten. 

Als je dit hebt gedaan, kan je de nok gaan plaatsen boven op het dak. Deze nok leg je uiteraard over de golfplaten neer. Neem genoeg tijd voor de afwerking van de golfplaten. Je wil natuurlijk wel dat het er mooi uitziet. Als je alle stappen hebt gevolgd, dan zou je kunnen genieten van jouw nieuwe dak. 

Dakpanplaten

Als je niet zo fan bent van golfplaten, dan kan je altijd kiezen voor dakpanplaten. Dat is één van de bekendere dakprofielen. Dakpanplaten worden op allerlei gebouwen geplaatst. Je kan denken aan garages, maar ook zeker huizen. Dakpanplaten zien eruit als dakpannen en om die reden worden deze vaak gekozen voor huizen. Het is niet zo ingewikkeld om dakpanplaten te bevestigen. 

Net als bij de golfplaten is het de bedoeling dat je van rechts naar links werkt voor het beste resultaat. Vergeet niet van onder naar boven te werken. Je hebt uiteraard schroeven nodig om de dakpanplaten te bevestigen. Dit doe je door de dakpanplaten vast te schroeven in de dalen. Draai de schroeven niet te stevig vast, want dit kan voor beschadigingen zorgen. 

Overige tips

Naast de bovenstaande tips zijn er nog een aantal tips die je goed kan gebruiken. Als je aan de slag gaat met golfplaten dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de overlap tussen de golfplaten. Zorg ervoor dat hier vijftien centimeter of meer tussen zit. Je kan ervoor kiezen om nog een dakgoot en windveer te monteren om het allemaal wat meer af te maken. 

De eerste tip voor dakpanplaten is om anti-condens folie te plaatsen bij het dakbeschot. Zo houd je het vocht bij de dakisolatie vandaan. Daarnaast is het heel belangrijk dat je de juiste schroeven gebruikt om de dakpanplaten te bevestigen. Vraag om advies als je niet weet welke schroeven je het beste kan gebruiken.