Living Smart
Image default
Bedrijven

Alles over steigerhout als materiaal voor meubels

Een stoer soort meubel in je woning en anders gewoon in je tuin? Meubels gemaakt van steigerhout maken dit allebei mogelijk. De meubels zijn al een aantal jaren een trend en dat is ook niet gek, omdat ze zo veelzijdig gebruikt kunnen worden. Wanneer je nieuw bent in deze wereld of je gewoonweg meer wilt weten over steigerhouten meubels, dan kunnen er allerlei vragen ontstaan. Want wat is steigerhout nu precies en hoe onderhoud je deze? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is steigerhout?

Het steigerhout dat wij kennen is afkomstig van de zogeheten Fijnspar: een naaldboom die snel groeit en vurenhout produceert. Naast dat het hout geschikt is voor allerlei meubels, is het geen milieubelastend hout. Doordat deze boom binnen enkele jaren hout kan produceren, kunnen er weer nieuwe bomen worden geplant. Waarom heet het hout steigerhout in plaats van vurenhout? Dat komt, omdat ze worden gebruikt in de bouw om steigers mee te bouwen. Hierdoor is de naam steigerhouten meubels ontstaan. Nadat het hout zijn tijd in de bouw heeft doorstaan, krijgt het een tweede leven als meubel. Door de weersomstandigheden en de omstandigheden in de bouw, krijgt het de grijze, oude uitstraling.

De mogelijkheden

Nadat de houten planken na de tijd in de bouw, worden geschuurd en geborsteld worden er meubels van gemaakt. De mogelijkheden van de houtsoort zijn eindeloos, omdat het hout makkelijk te bewerken is. Wil je een stoel, tv-meubel, bank of zelfs een bed van steigerhout? Het kan allemaal en daarbij is maatwerk ook geen probleem. Door de bewerkingsmogelijkheden, is het vanzelfsprekend dat er ook verschillende kleurmogelijkheden zijn voor steigerhouten meubels. Hierbij kun je denken aan een greywash of antraciet coating.

Onderhoud

Dat het hout de bouw heeft overleefd wil natuurlijk veel zeggen, maar uiteraard hebben de meubels ook onderhoud nodig. Hierbij is het verstandig om in de winter de meubels op latten te zetten, zodat er geen vocht vanuit onder in de meubels kan trekken. Zo voorkom je dat het hout gaat rotten, waardoor je meubels een hele lange tijd mee kunnen.