Living Smart
Image default
Aanbiedingen

Wijn bewaren

Als jij dan éindelijk je wijn in jouw gekochte wijnkoelkast of wijnklimaatkast bewaart (klik hier voor de modellen), is het ook handig om wat meer van wijn af te weten. Zo bewaar jij jouw wijn zo lang en goed mogelijk. Vandaar de vraag: wat is wijn nou eigenlijk? Waar wordt wijn van gemaakt? Wat maakt een wijn lekker zoals die is en waardoor zijn er zoveel verschillende soorten wijn te koop?

 

Wat is wijn en vanwaar de verschillende namen?

Wijn is een alcoholisch drankje dat is gemaakt van gefermenteerde druiven. Gist verwerkt de suiker in de druiven naar ethanol en kooldioxide waarbij hitte vrijkomt. De verschillende types druiven en gisten zorgen voor de oneindige variatie in verschillende soorten wijn, doordat er complexe interacties ontstaan tussen de biochemische ontwikkeling van de druif en het proces waarbij de wijn ontstaat. Ook de omgeving waar de druif groeit, speelt een grote rol bij hoe de wijn uiteindelijk zal smaken. Zo zijn er veel wijnen vernoemd naar het gebied waar ze zijn geoogst, denk maar aan Bordeaux, Toscana en Champagne. Opvallend is dat dit een Europese traditie is, de non-Europese landen vernoemen hun wijn naar de druif zoals Pinot Noir en Merlot.

 

Verschillende kleuren en smaak

Hoe krijgen deze verschillende soorten wijn hun kleur? Dit heeft te maken met de duur van het contact van de wijn met de schil van de druif. Bij rode wijn heeft het sap lang contact met de schil van de druif, bij rosé kort en bij witte wijn heeft het sap helemaal geen contact met de schil van de druif. Dit heeft overigens niks te maken met hoe zoet of droog een wijn smaakt.

 

Wijn bewaren

Om wijn goed te bewaren is het belangrijk om deze koel en droog te bewaren. Wijn kan bederven als het in contact komt met warmte, licht, vibratie of schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Met een wijnklimaatkast zijn deze aspecten het beste te regelen en bij een temperatuur van 13 of 15 graden Celsius (experts verschillen hierover van mening) behouden wijnen hun kwaliteit, maar deze kan zelfs ook verbeteren.


https://www.wijnklimaatkast.nl/