Living Smart
Image default
Mode en Kleding

De allereerste rugzak

Het eerste bekende exemplaar van een gebruikte rugzak komt in 3300 voor Christus. Ötzi de Iceman reisde door de Val Senales Valley in Italië toen hij werd gedood en bewaard in de gletsjers. Onder de gevonden voorwerpen was een rugzak gemaakt van leer, hazelaarhout en klinkhout.

Een paar Duitse wandelaars stuitten in 1991 op het lijk van Ötzi en op zijn kleding en uitrusting. De rugzak werd gebruikt om essentiële items zoals medicinale schimmel, pijlen, vuursteengereedschap, priemen en naalden in te vervoeren. Vandaag de dag kun je al deze spullen zien in het Zuid-Tirolse Museum voor Archeologie in Bolzano, Italië.

Natuurlijk was de Iceman niet de enige die een rugzak gebruikte. Veel beroemde ontdekkingsreizigers vertrouwden op hun eigen dierenrugzakken om door de expedities te komen. Dit zijn onder andere Lewis & Clark, het beroemde duo dat het land van de Louisiana Purchase verkende; Ferdinand Magellan, die een zeeroute naar de Spice Islands wilde ontdekken; en Marco Polo, de eerste Europeaan die naar Azië reisde en de man wiens naam we veel zeggen in het zwembad. Zoals blijkt uit deze zeevarende heren, hebben we in de loop van de geschiedenis vertrouwd op rugzakken om onze essentiële voorraden te vervoeren.

Het woord “rugzak” werd pas in het midden van de Eerste Wereldoorlog in 1916 gebruikt. Voor die tijd werd het een knapzak genoemd.

Tegenwoordig zijn er zeer fraaie rugzakken verkrijgbaar van de hoogste kwaliteit, waar je makkelijk veel in kunt meenemen tijdens het reizen.