Living Smart
Image default
Bedrijven

Een deurlijst in een bestaande muur maken, hoe doe je dat?

Een goede kop, of balk boven de deur brengt de belasting van de verdieping boven de deur over op de muurstijlen aan weerszijden van de deur.

Hoeveel balken heb je nodig om die bovenbalk te ondersteunen? Als de breedte van de ruwe opening 182 cm of minder is, dan is een steunbalk voldoende, een balk aan elke kant van de opening naast de volwaardige steunbalken die staan tussen de muurplaat van de vloer en de bovenste muurplaat.

Als de ruwe opening breder is dan 182 cm, heb je twee steunbalken aan elke kant van de opening nodig.

Maak de opening loodrecht

Het is van groot belang dat de ruwe einden van de opening in beide richtingen loodrecht zijn en in hetzelfde vlak liggen. De voorgehangen deur komt haaks uit de fabriek en moet zo worden geïnstalleerd dat de deurlijst niet gedraaid is. Als je de deurlijst verdraait, zal de deur niet goed sluiten tegen de afdichting. 

Aan beide zijden en aan de bovenkant van de deur moet je een ruimte van twee centimeter overhouden voor de ruwe opening. Deze ruimte heb je nodig om de deur te bekleden.

Zorg ervoor dat de opening hoog genoeg is

Een van de grootste fouten die je kunt maken is dat de bovenkant van de balk over de deur niet hoog genoeg is van de ruwe vloer. Timmerlieden tellen de dikte van de afgewerkte vloer niet altijd mee. 

De onderkant van de voorgehangen drempel ligt op hetzelfde niveau als de bovenkant van de afgewerkte vloer. Dit geeft voldoende ruimte, zodat de deur niet blijft haken op een kleedje dat op de vloer voor de deur ligt. 

Maak ook een afloop onder de deur. Denk eraan dat deze afloop zo moet worden geïnstalleerd dat water dat onder de deur terecht komt, terug naar buiten stroomt.

Welke methode moet worden gebruikt om de deurlijsten te isoleren

Je woont in een koud landje, dus tocht rond en onder de deur is belangrijk. Als je de deur eenmaal hebt geïnstalleerd, kun je een van de nieuwere schuimsoorten gebruiken om luchtlekken rond de deurlijst te dichten. Gebruik een afdichting die gemaakt is voor deuren en ramen. Dat zet niet zo ver uit dat het kozijn verbuigt en vervormt, waardoor de deur gaat klemmen.