Living Smart
Image default
Huishoudelijk

Neem afscheid van kalkaanslag met een waterontharder

Het aanschaffen van een waterontharder kan je van de vervelende effecten van kalk afhelpen. Kalk kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de apparaten minder lang mee gaan. Ook kan de effectiviteit van de apparaten verminderen doordat er teveel kalk aanwezig is. Bovendien kan kalk je huid en haar droger maken en kan kalk ervoor zorgen dat je last krijgt van verschillende huidaandoeningen waaronder acne en eczeem. Om het probleem van kalk aan te pakken kan er gekozen worden voor een waterontharder. 

Welke soorten waterontharders bestaan er? 

Misschien wel de bekendste soort waterontharder is de waterontharder die gebruik maakt van zout. Daarnaast zijn er ook waterontharders die werken met een magneet en zijn er ook CO2 waterontharder. De waterontharders die geen gebruik maken van zout worden ook wel zoutvrije waterontharders genoemd. Deze waterontharders hebben als voordeel dat ze gunstiger voor het milieu zijn dan waterontharders die wel gebruik maken van zout. Waterontharders die gebruik maken van zout kunnen zorgen voor de verspilling van water maar ook voor waterverontreiniging. Ook zorgen zoutvrije waterontharders ervoor dat apparaten een langere levensduur hebben, vandaar dat een zoutvrij systeem beter voor het milieu is dan waterontharders die wel gebruik maken van zout. 

Voordelen van een zoutvrije waterontharder ten opzichte van een met zout werkende waterontharder 

Naast dat zoutvrije waterontharders duurzaam zijn, passen deze waterontharders bijna in elk huis. Dit komt doordat deze waterontharders gebruik maken van omgekeerde osmose met CO2 wat ervoor zorgt dat er geen afval vrijkomt en dit niet hoeft te worden afgevoerd. Een waterontharder zonder zout voegt een bepaalde hoeveelheid van CO2 toe aan het leidingwater om zo een proces in gang te zetten wat de kalk kan oplossen. Doordat de kalk oplost wordt deze meteen afgevoerd door middel van het water. 

Hoe gaat het proces van een zoutvrije waterontharder in zijn werk? 

Het chemische proces wat in gang wordt gezet is dat de toegevoegde CO2 de kalk, ook wel calciumcarbonaat omzet in calciumbicarbonaat. Een verschil tussen kalk en calciumbicarbonaat is dat calciumbicarbonaat wel oplost in water. Wanneer deze zoutvrije waterontharder is geplaatst is er bijan geen onderhoud meer nodig. Na de plaatsing is het alleen nodig om de fles met CO2 te vervangen. Dit gebeurt van een gezin van ongeveer 4 personenen jaarlijks. Je kunt ervoor kiezen om zelf deze fles te vervangen maar je kunt er ook voor kiezen om dit te laten doen door professionals.