Living Smart
Image default
Tuin en buitenleven

Karpervissen in het vroege voorjaar

Met een aansterkende zon, steeds langere dagen en hogere temperaturen, komt ook de wil van veel karpervissers weer op om naar de waterkant te trekken. Duidelijk zichtbaar komt de natuur tot leven en dat geeft moet dat de karpers weer actief worden na maanden van winterrust. 

 

De eerste vissessies lopen vaak uit op een blank. Niet gek, want boven water is het veel makkelijk voor de natuur om tot leven te komen. Het directe zonlicht kan door bomen, gras, struiken en planten direct worden omgezet naar energie. Voor leven in het water is dit heel anders. De lage zonnestralen ketsen veel af op het wateroppervlakte en de energie van de zon krijgt hierdoor veel minder grip op het water. Hierdoor loopt de natuur onder water altijd wat achter op de natuur boven water. 

 

Niet getreurd, want als je goed zoekt en onderzoekt, dan kan je ook in het vroege voorjaar je vissen vangen. Wel vraagt dit meer voorbereiding dan op je normale zomerstek aankomen en hengels inwerpen. Maar waar let je dan op? 

 

Allereerst is de eetlust van de karper nog erg laag. De spijsvertering is door de lage temperatuur nog traag, waardoor veel voer niet kan worden opgenomen. Simpelweg het wordt niet verteerd. Voeren in deze periode kan een stek dan ook geheel stil leggen. Mondjes maat voeren kan echter wel helpen om het haakaas te vinden. Juist op de ondiepe, windstille gebieden in de zon zijn echte hotspots in deze periode. Halve of zelfs hele karper populatie kunnen heel compact op zo’n plek te vinden zijn. Het water is hier warmer en het onderwaterleven als insecten en nieuwe aanwas van planten zijn hier te vinden. En als je de meeste kans op een karper wil maken, jij dus ook. Zorg wel dat je onzichtbaar voor de karper. De karper is namelijk nog erg schuw en zal snel in de diepte zakken als er iets niet pluis is. Een fluorocarbon vislijn en lage plaatsing van de hengel zijn genoeg. Een simpel fluo-pop-upje in de rietkant kan eigenlijk al genoeg zijn. Met wat steuntjes, los voer en een kleine tacklebox heb je dan ook niet veel nodig om in deze periode wat uurtjes aan de waterkant te besteden. Snel je spullen oppakken als het niets is en weer zoeken naar een nieuwe plek. Deze hit en run techniek maakt snel duidelijk waar karper zich in deze periode zich ophoudt. Dit is tevens waardevolle informatie voor volgende jaren. 

https://www.sportvisgigant.nl/