Living Smart
Image default
Bouwmaterialen

Moet je de sloten vervangen of nieuwe sleutels bij laten maken?

Slotenmakers krijgen vaak telefoontjes van klanten die willen dat ze sloten vervangen.

Een goede slotenmaker zal eerst moeten bepalen of de klant de sloten gewoon moet herkeuren of dat hij de sloten moet vervangen. Veel klanten zijn zich er niet eens van bewust dat er een optie is welke keuze het beste voor hen is.

Herkeuring van sloten

Bij het heropnemen van een slot verwijdert de slotenmaker de pennen en veren in de slotcilinder en vervangt deze door nieuwe pennen en veren die werken met een nieuwe en andere sleutel. Tenzij een slot defect is of een totaal andere stijl gewenst is, kunnen veel sloten opnieuw worden gesleuteld en in gebruik worden genomen en werken ze net zo goed of beter dan ooit.

De meest voorkomende reden om de sloten opnieuw te sleutelen is om de sleutelcontrole te behouden wanneer er een verandering in het bezit is van een woning. Sleutelcontrole betekent eenvoudigweg dat alle sleutels die gemaakt zijn om de sloten te bedienen, worden meegenomen. Als de sleutels eenmaal zijn uitgeleend, gaat de sleutelcontrole verloren. Het is duidelijk dat u bij een woning die u eerder in eigendom had, niet weet wie er mogelijk toegang heeft gehad tot de sleutels. In nieuwe woningen hebben aannemers toegang gehad tot de sleutels.

Met behulp van nieuwe sleutels kan een slotenmaker de toestand van het slot en de installatie ervan onderzoeken. Veel problemen kunnen worden verholpen zonder het slot te vervangen. Sloten worden meestal gesmeerd wanneer ze opnieuw worden gemaakt, waardoor ze veel soepeler kunnen functioneren. Ook hier kunnen problemen worden ontdekt die erop wijzen dat een slot moet worden vervangen.

Sommige slotfabrikanten bieden sloten aan die door de consument opnieuw kunnen worden vervangen door nieuwe sleutels. Dit zijn niet de standaard pin-sloten die hebben gediend als de ruggengraat van de slotenindustrie. Om nieuwe sleutels mogelijk te maken zonder demontage introduceert men veel extra ingewikkelde onderdelen die tot storingen kunnen leiden en gemakkelijker te omzeilen zijn dan de traditionele sloten.

Sloten vervangen

Onder bepaalde omstandigheden moeten sloten worden vervangen. Sloten slijten wel, soms voorbij het punt waar een nieuwe sleutel alleen hun functie kan verbeteren. Het is nooit een slecht idee om de sloten die je hebt te upgraden. Als u de mensen en eigendommen die uw sloten beschermen in ogenschouw neemt, is het alleen maar zinvol om kwaliteitsvolle sluitsystemen te kopen.

Sommigen mensen willen misschien hun sloten vervangen om puur esthetische redenen of om tegemoet te komen aan handicaps. Hendelsloten zijn zowel aantrekkelijk als makkelijker te bedienen dan een knop. Op dezelfde manier zijn er nachtsloten beschikbaar met een interne duimdraai die kunnen worden bediend zonder vast te grijpen. Elektronische sloten worden ook steeds populairder, maar men moet niet vergeten dat wat ze bieden een groter gemak is, niet zozeer de veiligheid.

 

Het raadplegen van een professionele slotenmaker kan de beste manier zijn om te bepalen wat u nodig hebt. Nieuwe sleutels is zeker de meer betaalbare optie. Mocht u nodig hebben of ervoor kiezen om uw sloten te vervangen, zal uw slotenmaker toegang hebben tot veel hogere kwaliteit hardware dan wat gebruikelijk is bij ijzerwarenwinkels.