Living Smart
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Welke soorten zonnepanelen zijn er nu precies?

Soorten zonnepanelen

Voordat uw aannemer kan beginnen met de installatiewerkzaamheden, moet u beslissen over het beste type zonnepaneel voor uw dak. In de meeste gevallen, zal uw aannemer voorstellen wat het beste zal werken met uw dak. Het is echter goed om te weten welke mogelijkheden er zijn voordat u een definitieve beslissing neemt.

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen en technologieën op de markt. De meest gebruikte zonnepanelen in dakinstallaties zijn onder andere:

Fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen

Deze soorten zonnepanelen worden ook wel kristallijne siliciumpanelen genoemd. Ze zijn de meest voorkomende soort zonnepaneeltechnologie op de markt omdat ze veel elektriciteit opwekken (tot 20% rendement). Aangezien sommige daken niet veel ruimte hebben, zijn deze panelen over het algemeen de beste optie om de hoeveelheid opgewekte energie te maximaliseren.

Dunne film zonnepanelen

Deze zonnepanelen zijn zeer dun en veel flexibeler dan PV-panelen. Ze bereiken echter slechts 6% – 11% rendement, en daarom zijn er meer panelen nodig (vooral voor commerciële bedrijven).

Thermische zonnepanelen

Terwijl PV- en folie-zonnepanelen elektriciteit opwekken, worden ze over het algemeen gebruikt om water te verwarmen. De reden hiervoor is dat ze ontworpen zijn om te transporteren in plaats van warmte op te wekken. Dit soort panelen helpen om de kosten van gas te compenseren en komen vaker voor in commerciële gebouwen.

Soorten montagesystemen

Er zijn verschillende montagesystemen waarmee aannemers zonnepanelen op een dak kunnen installeren. Het montagesysteem dat gebruikt wordt op uw dak kan verschillen van dat van uw buurman, afhankelijk van de grootte en de vorm, evenals de soorten dakspanen die u op uw dak heeft. Directe montage is de meest voorkomende oplossing voor residentiële daken.

Direct gemonteerd

Het merendeel van de zonnepanelen wordt direct op het dak van uw huis geïnstalleerd. Sommige aannemers zeggen dat het beste dak voor dit type installatie op het zuiden ligt (plus of min 10 graden echt zuidelijk). Het kantelen van de zonnepanelen is ook belangrijk, omdat het helpt om beter te werken in de wintermaanden als de zon niet zo hoog staat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de manier waarop de zonnepanelen worden gekanteld, geen liftend effect heeft. Dit is belangrijk omdat het mogelijk is om door de kanteling de wind de zonnepanelen te laten opvangen en ze van het dak te scheuren.

De basis:

Er zijn een paar basisstappen voor het installeren van zonnepanelen op een dak. Houd er rekening mee dat deze stappen, afhankelijk van uw dak, kunnen veranderen. Het is altijd het beste om uw aannemer vragen te stellen met betrekking tot uw installatie. De basisstappen voor de installatie van zonnepanelen op het dak zijn onder andere,

  • Plaats vier poten uit elkaar en op dakspanten.
  • Boor gaten in spanten
  • Zet de houder vast met stalen bouten en sluit de omgeving af.
  • Bevestig het zonnepaneel aan de houder
  • Sluit het zonnepaneel aan op het elektriciteitsnet

We willen u eraan herinneren dat deze stappen weliswaar gemakkelijk klinken, maar dat het nog gemakkelijker is om schade aan uw dak te veroorzaken. Wij raden u ten zeerste aan om een aannemer of gecertificeerde professional in te huren voor alle installatiewerkzaamheden van zonnepanelen Doetinchem.