Living Smart
Image default
Bedrijven

Tips om je huis zelf te verkopen

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die zelf hun huis in Groningen willen verkopen. Dit kan natuurlijk veel voordelen opleveren, bijvoorbeeld de besparing op makelaarskosten. Als je alles zelf wilt doen, hebben wij een aantal tips om je huis zo goed mogelijk te verkopen.

De juiste prijs bepalen

De juiste prijs voor de woning vragen is erg belangrijk bij de verkoop van een huis. Ondanks dat je geen makelaar in wilt schakelen voor de verkoop, kan je deze wel vragen om de juiste waarde van jouw huis te bepalen. Makelaars maken vaak gratis een schatting van de waarde, je kunt er dus meerdere uitnodigen zonder dat je daardoor verplichtingen hebt.

Vraag niet teveel voor je huis, zorg ervoor dat de prijs wel realistisch is. Je kunt online ook huizen met elkaar vergelijken, om te kijken voor wat voor prijzen zulke woningen te koop staan. Er zijn ook onlinetools te vinden die op basis van wat jij invult een schatting van de waarde maken.

Als je de juiste prijs hebt, kan je er iets boven gaan zitten, zodat je ook ruimte hebt voor onderhandelingen. Het beste is om een vraagprijs niet af te ronden. Een bedrag van 199,000 lijkt goedkoper dan 200,000. Uit ervaring is gebleken dat het getal 9 mensen meer overtuigd.

Regel op tijd een notaris

Wil jij je huis verkopen in Groningen? dan heb je zeker een notaris nodig. De notaris verzorgt al de officiële documenten, en kan je adviseren bij de verkoop. Soms kan het een aantal weken duren om bepaalde documenten op te vragen, zorg er daarom voor dat je niet te laat contact opneemt met de notaris. De notaris vraagt geen commissie, vaak worden de kosten vergoed door de koper. De notaris kan je al vanaf het begin al bijstaan.

Zorg ervoor dat je huis presenteer baar is

Een opgeruimd en net Gronings huis verkoopt beter dan een rommelig huis. Je kunt beter niet te veel persoonlijke spullen hebben staan, dit maakt het alleen maar moeilijker voor de koper om doorheen te kijken. Zorg er niet alleen voor dat het huis netjes opgeruimd is, maar ook dat kleine gebreken herstelt worden. Zijn er nog ergens kleine beschadigingen of dingen die geverfd kunnen worden? Dit is voor jou misschien een kleine moeite, maar kan voor de koper wel van belang zijn. Als er grote gebreken zijn moet dit natuurlijk wel verteld worden.

Besteed ook aandacht aan de tuin

Er wordt niet altijd evenveel aandacht besteed aan het aankleden van de tuin, maar dit kan voor de verkoop wel belangrijk zijn. Een tuin is vaak een voordeel van een woning, als deze er onverzorgd ziet kan dit de koop beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat er geen onkruid is, het terras netjes is en het gras niet tot je knieën komt. Je kunt er ook voor kiezen om de tuin voor een bezichtiging gezellig te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een barbecue, parasol of tuin set neer te zetten. Maak de tuin ook onderdeel van de bezichtiging.