Living Smart
Image default
Dienstverlening

Waarop moet ik letten bij het uitkiezen van een grafsteen?

Na het sterven van een geliefde in uw omgeving, breekt een moeilijke en ook drukke periode in uw leven aan. Het verwerken van het verlies van een geliefde heeft veel tijd nodig. De rouwverwerking begint vaak na een periode waarin er van alles georganiseerd en geregeld moet worden, Zoals het laten maken van een grafsteen, het regelen van de begrafenis of crematie, het afwikkelen van een eventuele erfenis, et cetera. Vooral het kiezen van een passende grafsteen vinden veel nabestaanden een lastige opgave. Want waar moet u eigenlijk allemaal rekening mee houden en op letten als u een grafsteen uit wilt kiezen? In dit artikel leest u enkele praktische tips die u helpen om de juiste beslissing te maken bij het laten vormgeven en kopen van een grafsteen.

Het materiaal van de grafsteen

Bij het uitzoeken van een goede grafsteen is de materiaalsoort van de steen erg belangrijk. Grafstenen zijn verkrijgbaar in allerlei materiaalsoorten, zoals natuursteen, graniet, rvs metaal, maar ook in hout, koper en brons. Elk van deze materiaalsoorten heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Zo zijn natuursteen en graniet goed weerbestendig en robuust. Kiest u voor glas, koper of rvs, dan heeft u veel mogelijkheden om het materiaal vorm te geven en nar eigen wens te laten bewerken.

 

Afmetingen & vormen

Iets om goed over na te denken bij het laten ontwerpen van een grafsteen, zijn de afmetingen en de vormen. Hoe groot moet de grafsteen worden? En wilt u graag een rechthoekige, vierkanten, ronde of een hartvormige steen? Elke vorm heeft zijn eigen charme en voordelen. Zo is een hartvormige grafsteen een duidelijk teken van uw liefde voor de overledene. Rechthoekig of vierkant komt wat formeler over, maar is al jarenlang een van de populairste vormgevingen waar klanten van grafsteen ontwerpers voor kiezen.

Lettertype, kleuren & afbeeldingen

De afwerking van de grafsteen is een van de belangrijkste aandachtspunten wanneer u kiest voor het aanschaffen van een steen. Wilt u graag een Bijbeltekst op de grafsteen afdrukken? Of gaat u voor een mooi gedicht van een van de favoriete schrijvers van de overledenen? Een tekst die meer standaard is kan natuurlijk ook. Verder is het zaak om na te denken over de kleuren van de tekst. Verreweg de meeste mensen maken de keuze voor neutrale en authentieke letterkleuren, zoals wit, grijs of zwart. Maar als de betreffende persoon voor wie het graf is van excentriek hield, dan zijn letters in felle, opvallende kleuren natuurlijk mogelijk. Ten slotte is het nog mogelijk om op of bij de grafsteen een foto van de overledene te laten plaatsen. Zo blijft de herinnering aan uw dierbare levend en heeft u altijd een positief beeld van de betreffende persoon voor ogen. Vel mensen vinden dat prettig.

Voor meer informatie bezoek de website van Andersgedenkmonumenten.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/