Living Smart
Image default
Bedrijven

Wat is de beste manier om een steiger te beklimmen?

Met en op eens steiger werken brengt risico’s met zich mee. Zowel het opbouwen, afbouwen en beklimmen van een steiger moet op een veilige manier gebeuren. 

Algemene informatie

Een rolsteiger moet altijd aan de binnenkant worden beklommen. Dit is om te voorkomen dat de rolsteiger omvalt. De sporten van de frames kunnen worden gebruikt als trap naar boven. Er kan door het luik in het steigerplatform worden geklommen. Bij een brede steiger moeten de steigervloeren op twee meter afstand en om en om links en rechts worden gelegd, om een eventuele val te breken. Bij een smalle steiger moet moet elk platform over een luik beschikken om doorheen te klimmen. 

Opstaptrap

Het kan zo zijn dat de eerste verdieping van de steiger op een meter hoogte ligt. Het is niet voor iedereen even makkelijk om dan op te stappen. Een opstaptrap is hier de perfecte oplossing voor. Met behulp van een koppelstuk kan de trap aan het steigerframe van het vouwdeel worden bevestigd. Deze opstaptrap zit niet in de weg bij het verplaatsen van de steiger, omdat de trap pas de grond raakt bij betreding. 

Trappentoren met opstapbeugel

De trappentoren maakt het mogelijk om op een andere manier de steiger te beklimmen. Met een trappentoren is het niet nodig om te klimmen via de sporten van het opbouwframe. Zo een trappentoren is extra handig in het geval dat er bouwmaterialen of gereedschappen ook de steiger op moeten. Er wordt een opstapbeugel aan het doorloopframe van de traptoren bevestigd om makkelijk op de eerste steigertrap te stappen. 

Vooraf aan het betreden van een steigerplatform

Het is belangrijk om vooraf aan het betreden van de steigervloer de veiligheidsregel van de Arbo te kennen: professionals, zoals medewerkers van een klusbedrijf, dienen voorafgaand aan het betreden van het steigerplatform op minimaal 2,5 meter hoogte een leuning op heuphoogte aan te brengen. Dit kan mogelijk worden gemaakt met behulp van een voorloopleuning. Particulieren zijn niet verplicht om deze regels na te leven. Dit wordt echter wel aangeraden om de doen vanwege de veiligheid. 

Soorten rolsteigers

Bij Steigerdeals zijn er steigers die gebruiksklaar en zeer eenvoudig zijn. Een heel handig formaat steiger is eentje met een breedte van 90 cm, een standaard platform van 60 cm en een extra platform van 30 cm. Dit extra platform kan als stavlak dienen of het kan gebruikt worden om het oppervlak te verbreden. Ten slotte kan hij ook als opstapje worden gebruikt door het platform te hangen in het eerste sport van het vouwdeel.