Living Smart
Image default
Bedrijven

Wat is jouw woning waard?

Ben jij van plan je woning te verkopen of ben je gewoon benieuwd wat jouw huis waard is? De waarde van jouw huis hangt af van verschillende factoren. De factoren waarvan dit onder andere afhankelijk is leggen wij jou uit! 

De locatie van de woning 

De locatie van de woning is een belangrijke factor als het gaat om hoeveel jouw woning waard is. Zo zal een woning in de stad over het algemeen meer waard zijn dan een woning in een dorp. Daarnaast is een woning over het algemeen meer waard wanneer deze in het centrum ligt ten opzichte van een buitenwijk. Maar ook per gemeente kunnen de huizenprijzen sterk verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van hoeveel werkgelegenheid en andere voorzieningen er in de buurt zijn. 

 Het type woning 

Ook is de woningwaarde afhankelijk van het type woning. Over het algemeen is een vrijstaand huis meer waard dan een rijtjeshuis, welke weer meer waard zal zijn dan een appartement.  

De oppervlakte van de woning 

De grootte van de woning heeft veel invloed op de woningwaarde van het huis. Over het algemeen geldt: hoe meer vierkante meter de woning en het perceel, hoe hoger de woningwaarde. Bij bewoonbare oppervlakte is het wel zo dat hoe meer vierkante meter, hoe hoger de onderhoudskosten- en energiekosten over het algemeen. Hierdoor zal meer vierkante meters bewoonbare oppervlakte wel meer waard zijn maar niet exponentieel stijgen ten opzichte van een kleinere woning. Ook de grootte van het perceel waar de woning op staat is van belang voor de woningwaarde.   

Het bouwjaar en de staat van de woning 

Het bouwjaar is een belangrijke indicator voor de woningwaarde. Over het algemeen is een oudere woning slechter geïsoleerd, is de fundering ouder en heeft deze meer onderhoud nodig. Daarom heeft het bouwjaar invloed op de prijs van de woning. Natuurlijk kan een oudere woning die volledig gerenoveerd is een betere waarde hebben dan een nieuwere woning die in slechtere staat verkeert.  

De extra’s van de woning 

Daarnaast hebben andere kenmerken van de woning ook invloed op de woningwaarde. Hierbij kan je denken aan het wel of niet hebben van een garage of schuur, hoe goed de woning geïsoleerd is, of er dubbelglas in de woning zit, wat voor vloeren de woning heeft en hoe de keuken en badkamer eruit zien. Ook spelen duurzaamheidsfactoren in de woning een steeds belangrijkere rol.   

Berekenen van de woningwaarde 

Wil jij de woningwaarde berekenen van jouw huis? De woningwaarde van jouw woning is makkelijk te bereken door middel van een online tool. Wil jij uitgebreider kijken naar de waarde van jouw woning? Een makelaar kan langskomen om de staat van de woning, de omgeving en het huis of appartement te bekijken. Ga op zoek naar makelaar in de buurt, bijvoorbeeld een makelaar in Utrecht. Deze kan jou helpen bij het berekenen van de precieze woningwaarde.