Living Smart
Image default
Bedrijven

Zelf een smart home bouwen

Een echte smart home, wie droomt daar niet van? Tegenwoordig zijn slimme woningen steeds meer ingeburgerd. Het is zelfs makkelijker dan je denkt om je woning om te toveren in een smart home, dankzij de vele zelfbouwpakkten die verkrijgbaar zijn.

Kies voor zelfbouw met begeleiding

De meeste smart home zelfbouwfirma’s bieden een begeleiding aan. Dit wil zeggen dat het bedrijf alle rekenwerk uitvoert en de juiste producten levert, terwijl jij de installatie voor je rekening neemt, natuurlijk met begeleiding van de vakman. Omdat er een regelmatige controle is, ben je zeker dat je op het juiste pad zit. Op deze manier maak je geen fouten. En als je vragen hebt over de installatie, kan je altijd bij een expert terecht. 

Zelfbouw domotica is een uitstekende manier om geld te besparen. De uren die je anders aan een professionele installateur zou betalen, voer je nu zelf uit. Op het einde van de rit gaat dit al gauw over meer dan €1.000 voor een compleet smart home project. 

Zelf producten aankopen

Er bestaan ook domotica webshops zoals q-home.be waar je zelf alle producten kan aankopen. Je bent dan wel op je eentje aangewezen om een boodsdchappenlijstje samen te stellen. Maar met een beetje voorbereidend onderzoek is dat helemaal niet zo moeilijk. Een complete zelfbouw, van voorbereiding tot installatie en configuratie, bespaart je nog meer geld.

Nadelen van zelfbouw

Zelf domotica installeren aan de hand van een zelfbouwpakket met begeleiding is dus zeker een goed idee. Het biedt allerlei voordelen. Toch mogen we de nadelen niet vergeten.

  • Verborgen kosten. Bij zelfbouw zijn er misschien een aantal verborgen kosten. Je moet misschien een paar machines huren om de slijp- en breekwerken uit te voeren. Houd hiermee rekening wanneer je het totale kostenplaatje berekent. 
  • Ervaringen. Hoe vlot een zelfbouwproject verloopt, hangt veel af van de vakman. Sommige specialisten werken nauw samen, terwijl andere wat afstandelijker zijn. Daarom is het een goed idee om ervaringen van vorige klanten op te vragen.
  • Tijd. Het laatste nadeel is voor de hand liggend. Bij een smart home zelfbouw pakket moet je meer van je eigen tijd investeren. Dat is niet altijd mogelijk bij gezinnen met een drukke agenda.