Living Smart
Image default
Eten en drinken

Recept voor makreelsalade

Voor een lekkere makreelsalade ben je hier aan het goede adres. Deze salade is heerlijk als tussendoortje, dit komt door de gerookte makreel. Gerookte vis is ook lekker op een broodje of gewoon: uit de hand. Deze salade is net iets extra’s, nog steeds makkelijk om te maken, maar gegarandeerd een favoriet op tafel. Zeer fris, vullend en (redelijk) caloriearm. In het volgende recept kiezen we voor ingrediënten met veel verschillende vitamines.

Zo hebben radijsjes vitamine C en K (K is goed voor je botten en bloedstolling). In sla zit dan weer vitamine A en heeft veel mineralen als ijzer, kalium en calcium. Voor meer vitamines en mineralen kies je het beste voor een mix van verschillende slasoorten. Tip: donkere slablaadjes hebben vaak meer voedingsstoffen. Ook zit er vitamine K in augurk, in 1 augurk zelfs 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

Wat heb je nodig?

–       1 makreel

–       250 gram krieltjes

–       sla, 100 gram naar keuze

–       2 eieren

–       1 of 2 lenteuitje(s)

–       radijsjes

–       grote augurk

–       citroen

Stappen

  1. Kook 1 liter water en gooi de krieltjes (ongeschild) hierbij. Deze aardappelsoort is namelijk heerlijk mét schil. Ook erg gezond. De aardappelen zijn snel klaar, check ze met 10 à 12 minuten door er met een vork in te prikken. Zit er niks aan de vork en gaat hij er snel doorheen? Dan kan je de pan afgieten.
  2. Pak een klein pannetje en kook daarin de twee eieren. Zorg dat deze hardgekookt (ong. 5 min.) zijn.
  3. Neem een saladekom en doe hierin de gekozen sla. Is dit ijsbergsla? Scheur deze dan wel eerst aan kleinere stukjes.
  4. Pak een snijplank en de overige ingrediënten: makreel, radijsjes, augurk en lente-ui(tjes). Snij deze allemaal aan kleine stukjes en doe ze samen in de kom.
  5. Pak de gekookte eieren en snij deze in plakjes.
  6. Snij eventueel ook de krieltjes, maar maak deze niet te klein. Ze kunnen ook ongesneden bij de salade in de kom. Strooi er eerst wat zout overheen.
  7. Hussel alles door elkaar en proef om te kijken of er nog wat zout of peper bij moet. Vergeet de citroen niet als laatste over de salade heen te sprenkelen. Eet smakelijk!

Wat zijn krieltjes?

Krieltjes worden zo genoemd omdat het jonge (en kleine) aardappelen zijn. De Hollandse kriel is super klein: tussen de 23 en 30 millimeter. Doordat ze zo jong zijn, is de schil erg dun en daarom nog lekker om te eten. Veel worden daarom in de oven bereidt met wat rozemarijn en olijfolie. Knapperig en smakelijk!

Soorten

Er zijn verschillende soorten maar 5 zijn het meest populair: de bildstar, nicola, frieslander, doré en première-kriel. Elke soort varieert van bloemig tot vastkokend. Kijk daarom goed naar uw recept en maak op basis daarvan uw keuze. Een meer vastkokende soort is de nicola en de bildstar is wat bloemiger.

Groentes

Eerder gebruikten we deze soort al in een lekkere salade. Kies je voor een ovenrecept zijn groene groentes hier erg lekker bij. Denk aan sperziebonen of asperges. Pesto is ook een goede keuze.