Living Smart
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over zorgverzekering vergelijken 2024

Elk jaar is er in Nederland weer veel te doen over het eigen risico. In de eerste maanden van 2023 is bepaald dat het eigen risico van 385 euro vast blijft staan tot 2026. Daarnaast is er een nieuwe regeling bekendgemaakt voor het eigen risico. Zo is het idee ontstaan dat het eigen risico wordt verspreid over meerdere behandelingen. Je zult dan per behandeling maximaal 150 euro betalen en niet meer. Iedere keer dat je zorg nodig hebt met een eigen risico, zul je dus niet meer dan 150 euro moeten betalen. Totdat je bij het maximale eigen risico bent van 385 euro of tot 885 euro als je zelf het eigen risico hebt verhoogd. 

Voordeel van nieuw eigen risico systeem vooral voor mensen met weinig zorg 

Het voordeel van dit systeem is vooral interessant voor mensen die weinig behandelingen nodig hebben. Chronische patiënten hebben niet veel aan dit nieuwe systeem. De gedachte achter dit systeem is om mensen beter te laten nadenken of ze echt wel zorg nodig hebben. Er is nu namelijk niet echt een rem bij mensen als ze het eigen risico al hebben opgemaakt en onbeperkt gebruik maken van zorg. Deze nieuwe eigen risico regeling gaat in 2025 en de verdere details moeten nog door het kabinet worden opgesteld. 

Hoe zit het met de basisverzekering in 2024?

Basisverzekering blijft in 2024 het verplichte, en belangrijkste, deel van de zorgverzekering. Veel van de zorg wordt vergoed bij de basisverzekering. Dan kun je denken aan een bezoek aan de huisarts, operatie in het ziekenhuis, ambulance vervoer en medicijnen. Geen zorg in de basisverzekering, dan kun je dat bij de aanvullende verzekering aanvragen. Aanvullende dekking geldt bijvoorbeeld voor huidtherapie, alternatieve geneeswijze en fysiotherapie.

Hoeveel gaat de zorgpremie kosten in 2024?

Iedere persoon in Nederland vanaf 18 jaar is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je betaalt voor de basisverzekering altijd een premiebedrag en verschilt per verzekeraar. Veel mensen zijn benieuwd naar de nieuwe zorgpremie van 2024. Naar verwachting zal de zorgpremie verder gaan stijgen in 2024, omdat er meer chronisch zieken mensen bijkomen en omdat er een toenemende vergrijzing is. Ook de hogere salarissen in de zorg zorgen voor hogere zorgkosten. In november 2023 maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe zorgpremies voor het jaar 2024bekend.  

Hoe zit het met de zorgtoeslag in 2024?

In 2023 is het bedrag van de zorgtoeslag al fors gestegen. Dit is gedaan om de stijgende zorgkosten te verzachten. Wat er precies met de zorgtoeslag in 2024 gaat gebeuren is nog niet bekend en je hoort er meer over aan het eind van het jaar. Gaan de zorgpremies weer omhoog, wat de verwachting is, dan zal je zeer waarschijnlijk ook meer zorgtoeslag gaan ontvangen. 

Wat betreft aanvullende verzekeringen in 2024

Ieder jaar is er veel te doen om de aanvullende verzekeringen. De inhoud van de basisverzekering is wettelijk bepaald. Bij iedere verzekeraar is de basisverzekering hetzelfde. Aanvullende verzekeringen bepalen verzekeraars zelf. Zij zijn geheel vrij wie ze wel of niet accepteren, wat de inhoud is en wat je aan premie moet betalen. Inhoud van aanvullende verzekeringen 2024 worden in november 2023 aangekondigd. 

Zorgverzekering vergelijken 2024 doe je op Kiesmakkelijk.nl.