Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Dit moet je weten over houtbriketten!

Naast brandhout en houtpellets verkoopt Nordicwoods.nl ook houtbriketten. Houtbriketten worden gemaakt van samengeperst zaagsel. Ze branden met een hogere warmtewaarde dan houtpellets. Ze zijn ook 100% biologisch afbreekbaar op stortplaatsen. Houtbriketten zijn een makkelijk alternatief voor het verbranden van houtblokken in je open haard. Ze branden schoner dan houtblokken. De stookwaarde van een houtbriket is hoger dan die van houtpellets. Bovendien bevatten ze geen schors of spinthout. Op deze manier zullen ze niet spugen of vonken bij verbranding. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar voor het maken van briketten, waaronder dennen, ceders, sparren en essen.

Waar zijn houtbriketten van gemaakt?

Houtbriketten worden gemaakt van samengeperst zaagsel, houtsnippers en andere biomassa materialen. Het proces omvat het mengen van zaagsel met water en het toevoegen van bindmiddelen zoals kalk, natriumhydroxide (NaOH) of natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit mengsel vormt een deegachtige substantie die kan worden gevormd tot vormen zoals bakstenen of cilinders. De resulterende blokken worden vervolgens bij hoge temperaturen in een oven gedroogd om het vocht te verwijderen. Afhankelijk van de toepassing kunnen de briketten ook in verschillende vormen worden gegoten, zoals kubussen of koepels.

Hoe gebruik je houtbriketten?

Houtbriketten zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele houtskool en propaan. Houtbriketten branden heter dan houtskool. Hierdoor zijn ze ideaal voor koken op hoge temperatuur, zoals het grillen van steaks op een barbecue of het bakken van brood in een oven. Het hout brandt ook schoon en laat geen roet achter op je eten zoals houtskool. Houtbriketten kunnen daarnaast worden gebruikt als warmtebron voor je open haard of houtkachel. Je kunt houtbriketten gebruiken als brandstof of aanmaakhout om vuur te maken. Steek gewoon het uiteinde aan met een lucifer en blaas erop totdat het begint te gloeien. Plaats het dan in de vuurkorf en laat het branden totdat alle vlammen op natuurlijke wijze uitgaan.

De voordelen van houtbriketten

Het belangrijkste voordeel van houtbriketten in vergelijking met andere brandstoffen is dat ze langer branden. Ze produceren geen overmatige hitte of vonken. In vergelijking met brandhout zijn houtbriketten voordeliger. Ze zijn ook geurloos. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt om te koken op open vuur. Een ander voordeel is dat ze een laag asgehalte hebben. Zo krijg je minder rommel als je ze gebruikt in je barbecue of vuurkorf. Houtbriketten zijn gemakkelijk te gebruiken en te vervoeren. Daarnaast zijn ze gemakkelijk op te bergen. Zorg ervoor dat ze droog blijven, zodat ze snel kunnen branden. Ideaal toch?