Living Smart
Image default
Kamers en ruimtes

Een luchtbevochtiger voor gezonde binnenlucht

De winter is weer volop bezig en dat voelen we ook aan de temperatuur. Het gevolg hiervan is dat overal thuis en op kantoor de verwarming weer wordt aangezet. Dat is lekker warm, maar het zorgt er ook voor dat de lucht erg droog kan worden wat kan leiden tot verkoudheden en andere typische winter kwaaltjes. Om dat te voorkomen, kan je in de ruimtes waar je het meest zit een luchtbevochtiger plaatsen om de vochtigheidsgraad te verzorgen.

Er zijn drie soorten van luchtbevochtigers: stoombevochtigers, ultrasone luchtbevochtigers en koudwaterverdampers. Ze verschillen in hun werking, dus de manier waarop de lucht bevochtigd wordt. Hieronder kan je lezen hoe ze werken en wat de voor- en nadelen ervan zijn, zo kan je een luchtbevochtiger kopen die bij jou past.

Een stoombevochtiger verspreidt waterdamp in de lucht door water te koken tot stoom. De voordelen hiervan zijn dat het systeem weinig geluid maakt en er geen onderdelen moeten vervangen worden. Ook kan er geen nevelaanslag ontstaan op meubels. De nadelen zijn dat het best wat stroom verbruikt.

Een ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van trillingen om water te vernevelen, die mist wordt dan de lucht ingeblazen door een ventilator. De voordelen van dit systeem zijn dat je de vochtigheidsgraad zelf kan instellen en dat het apparaat weinig lawaai maakt en weinig stroom verbruikt. Ook hier moeten er geen onderdelen vervangen worden. Het nadeel eraan is dat het enkel voldoende is voor kleine ruimtes en dat er nevelaanslag kan komen

Een koudwaterverdamper zuigt met behulp van een ventilator lucht binnen die dan door een bevochtigingsfilter gaat. Het water zal dan vanzelf verdampen door de temperatuur in de kamer. De voordelen zijn dat het apparuut goed is voor zowal grote als kleine ruimtes en dat er weinig stroom nodig is. Een nadeel is dat de ventilator geluid maakt en de filter af en toe vervanging nodig heeft.

https://shopvoorgezondheid.nl