Living Smart
Image default
Aanbiedingen

Gids voor het beste kattenvoer

Gids voor het beste kattenvoer

Het kiezen van het beste kattenvoer voor uw kat kan een uitdaging zijn gezien de overweldigende hoeveelheid beschikbare opties. Het kiezen kan echter veel gemakkelijker zijn als u de voedingsbehoeften van uw kat begrijpt en weet hoe u de voedseletiketten moet lezen. Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten hypoallergenic kattenvoer en tips om het beste kattenvoer voor uw harige vriend te kiezen.

Soorten kattenvoer

Droogvoer, ook bekend als brokken, is vaak de meest betaalbare voedingsoptie, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het minder voedzaam is. Sommige droogvoerformules zijn bereid met hoogwaardige dierlijke ingrediënten om de proteïne-inname van uw kat te verhogen. Veel merken gebruiken echter nog steeds grote hoeveelheden vulstoffen, zoals maïs of tarwe, die geen significante voedingswaarde bieden voor carnivoren. Veel katten kunnen een lang en gezond leven leiden met alleen droogvoer. Maar zorg wel altijd voor schoon water, want droogvoer bevat meestal niet meer dan 10% vocht.

Natvoer

  • Natvoer of blikvoer is de favoriet van de meeste katten vanwege de rijke smaak en geur. Het bestaat voor minstens 75% uit vocht, waardoor het een aanzienlijk betere waterbron is dan droogvoer. Dit kan de hydratatie en spijsvertering verbeteren en urinewegproblemen verminderen. Natvoer heeft meestal ook een hoger eiwitgehalte dan brokken, wat katten nodig hebben om goed te gedijen.
  • Het beste kattenvoer in blik is vaak verkrijgbaar in verschillende texturen, zoals paté of versnipperd. Het is lang houdbaar, maar moet gekoeld worden bewaard en binnen een dag of minder na opening worden gebruikt om bederf te voorkomen.

Graanvrije voeding

  • Deze diëten vervangen veelgebruikte granen zoals tarwe en rijst door niet-graanachtige koolhydraatbronnen zoals aardappelen en bonen. Van granen wordt vaak gedacht dat ze ongezond zijn. Het belangrijkste argument ertegen is dat ze veel koolhydraten bevatten, waarvan katten minder nodig hebben, althans in vergelijking met eiwitten. Granen kunnen echter een belangrijke bron van vitaminen en energie zijn, zolang ze in gematigde hoeveelheden worden geconsumeerd.
  • Katten hebben bijvoorbeeld meer baat bij voer met dierlijke producten als eerste twee of drie ingrediënten in plaats van maïs of andere granen. Een graanvrij dieet leidt echter niet noodzakelijkerwijs tot een gezonder leven, vooral als uw kat in goede conditie is en al jaren granen eet.
  • Er is gesuggereerd dat graanvrije diëten hartaandoeningen bij honden kunnen veroorzaken. Er zijn soortgelijke beweringen over graanvrije voeding en katten; er zijn echter tot nu toe minder dan 20 van dergelijke meldingen gedaan – veel minder dan de honderden beweringen over honden. Het is ook belangrijk op te merken dat het onderzoek naar dit verband bij honden nog gaande is.

Rauw voedsel

  • Een rauw dieet omvat ongekookt vlees, vis en organen. Sommige katteneigenaren zijn begonnen hun huisdieren dit soort dieet te geven, in de overtuiging dat dit het dieet is dat het meest lijkt op wat katten in het wild zouden eten.
  • Er zijn geen grootschalige studies die substantiële voordelen van een rauw dieet aantonen. Er is echter wel anekdotisch bewijs van huisdiereigenaren die de huidallergieën of spijsvertering van hun kat hebben zien verbeteren. Er zijn online een paar merken rauwe voeding verkrijgbaar, meestal als bevroren of gevriesdroogde formules. Anderzijds bereiden sommige mensen thuis hun eigen recepten.
  • Het kopen van vooraf bereide rauwe maaltijden wordt vaak aanbevolen, omdat deze zijn samengesteld om aan alle voedingsbehoeften van uw kat te voldoen. Zelf een rauwe voeding bereiden, zonder input van een kattenvoedingsdeskundige, kan leiden tot vitamine- of mineralentekorten. Bovendien is er altijd een risico van besmetting met bacteriën zoals Salmonella en E. Coli, zowel voor u als voor uw kat. Als u overweegt zelf rauwe maaltijden te bereiden, overleg dan eerst met uw dierenarts.

Vegetarische of veganistische voeding

  • Dierenvoedingsdeskundigen zijn op één punt duidelijk: katten mogen nooit een vegetarisch of veganistisch dieet krijgen. Het zijn obligate carnivoren, wat betekent dat vlees hun voornaamste voedingsbron moet zijn.
  • Katten kunnen niet gedijen op een volledig plantaardig dieet omdat hun spijsverteringsstelsel daar niet op berekend is. Bij een veganistisch of vegetarisch dieet zouden ze te weinig eiwitten en taurine binnenkrijgen, wat leidt tot ziekten als verwijde cardiomyopathie, een soort ernstige hartaandoening.

Welk is het beste kattenvoer voor mijn kat?

Welk type of merk hypoallergenic kattenvoer ideaal is voor uw kat hangt af van zijn leeftijd, levensstijl en algemene gezondheid. Als u niet zeker weet welk het beste kattenvoer is dat u moet kiezen, kunt u het beste een dierenarts raadplegen die u merkadviezen kan geven en u kan helpen bij het opstellen van een dieetplan.