Living Smart
Image default
Bouwen en verbouwen

Goed gereedschap is onmisbaar

Wie met enige regelmaat klust, weet dat de titel de absolute waarheid is. Je kunt zelf net zo zuiver en strak te werk gaan, maar al je gereedschap niet in orde is dan kan je werk nooit helemaal zuiver zijn. Zo is goed gereedschap min of meer een voorwaarde om je klus tot een succes te brengen.

 

Zo is het bij boormachines een groot gemis wanneer je er maar een accu bij je hebt. Stel je voor: je bent net lekker aan het boren en de accu raakt op. Dan kun je gelijk niet meer verder. Dit is natuurlijk zonde van je tijd en je klus kamt in een stagnatie terecht.

De motor van je schroefboormachine heeft een bepaald voltage. Deze motor bepaald dus het voltage van de accu die daarbij hoort. Dit voltage wordt uitgedrukt in Ah. Dat is de capaciteit, dus hoe meer Ah, des te langer je hiermee kunt boren. Gelukkig zijn er veel goede boormachines op de markt die als standaard met twee accu’s worden geleverd. Dus dan hoef je hier niet naar te kijken.

 

Nog een bijkomend voordeel is dat tegenwoordig veel fabrikanten hun accu’s voor verschillende gereedschappen uitwisselbaar maken. Zo kun je met een enkele accu-set al je gereedschap gebruiken.

 

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe betere accu’s, houdt dan rekening met het feit dat de grootste accu’s erg zwaar kunnen zijn. Meestal is aan capaciteit van 1,5 tot 2,5 Ah meer dan voldoende. De grotere accu’s zijn alleen maar een hindernis.

 

Voor snelbouwschroeven kun je vrijwel alle typen boormachine gebruiken. Het typen schroef maakt ook niet uit. Alle typen schroeven zoals: kruiskop- of torx schroeven passen, mits een juist bitje is gebruikt, op iedere boormachine.

 

Alleen wanneer je grotere gaten in beton moet boren heb je aan een normale boor niet genoeg. Hiervoor gebruik je een klopboor. Deze maakt een andere beweging en maakt een hoger toerental dan een kleinere boormachine.