Living Smart
Image default
Bouwen en verbouwen

BIM installatietechniek

Heel veel mensen, met name buiten de bouwsector, vragen zich vaak af wat BIM inhoudt. BIM staat voor Bouw Informatie Model, hierbij wordt er door verschillende bedrijven (architect, aannemer, installateur) samengewerkt aan één model. Vaak is er een prototype, waarbij elk bedrijf kan zien wat ze moeten doen. Daarnaast wordt alle informatie wat van toepassing is bij het bouwproject toegevoegd aan het BIM. Als het gaat om BIM installatiechniek, dan gaat het dus puur om het laatstgenoemde; installatietechniek.

Waarom BIM installatietechniek?

Met BIM installatietechniek is het puur voor de installatietechniek, andere bouwpartners doen dat vanuit hun eigen expertise. Met BIM installatietechniek en ook met andere BIM takken staan openheid van informatie, vertrouwen en samenwerken centraal. BIM installatietechniek maakt een 3D tekening met de installaties, met daarbij allerlei relevante informatie. Daarnaast voegen alle andere bouwpartners hun tekening toe, deze worden dus samengevoegd. Vanuit hier komen alle heikele punten tevoorschijn, waarna men met elkaar in gesprek gaat, om deze heikele punten op te lossen.

Wat is het voordeel aan BIM?

Het zorgt voor minder faalkosten, wanneer het gaat om BIM installatietechniek, zijn de faalkosten maar 11%. De beheerskosten zijn met BIM ook minder, dit komt allen door een betere communicatie met alle stakeholders.

Met BIM zijn er ook verschillende niveaus waarop de bouwpartners opereren. Deze detailniveaus zijn:

–        LoD 100 = schetsontwerp

–        LoD 200 = voorlopig ontwerp

–        LoD 300 = definitief ontwerp

–        LoD 400 = werkvoorbereiding

–        LoD 500 = beheer en onderhoud

Ook kan BIM worden uitbesteed, mocht u hier niet de expertise voor hebben. Er zijn meerdere bedrijven, met handige tools, die dit voor u uit handen kunnen nemen.

Hetzelfde geldt voor een installatieberekening, dit kan ook een lastig aspect zijn in het bouwproces (vooraf). Ook dit kunt u zoal laten uitbesteden, mocht u hier niet de expertise voor hebben.

https://www.leever.nl/installatietekening/bim/