Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Marmeren eettafel – prijzig en geprezen!

Een tafelblad van natuursteen is wel het mooiste dat je kan overkomen. Vooral als dat natuursteen marmer is. Want marmer onderscheidt zich van andere natuursteensoorten door de prachtige tekening die in het steen te zien is. Met een marmeren eettafel lift je dan ook in een keer je hele interieur naar een elegant en tegelijk chique niveau. Bovendien heb je dan een tafel in huis die niemand anders heeft. Want de aders in het blad zijn elke keer weer een hele persoonlijke handtekening. Daar is geen kopie van mogelijk. Een eettafel van marmer is dan ook een unieke eyecatcher in je ruimte.

Toscaans marmer

Waarschijnlijk denk je eerst zwart-wit als je het woord marmer hoort. Dat komt door het wereldberoemde Carrara in het Italiaanse Toscane. Hier is zoveel wit marmer uit de groeven gehaald met grijzig-zwarte aderkleuren dat Carrara marmer synoniem lijkt met alle marmer. 

Marmeren eettafel: alle kleuren van de regenboog

Maar dat is niet zo. Marmer wordt in vele kleuren gewonnen en keert dan uiteindelijk ook in vele tinten terug op een tafelblad. Zo heb je diepzwarte marmeren bladen maar ook warme en stijlvolle groene tafelbladen. Ook rood en roze zie je geregeld terug in de tafels. Wil je helemaal uit je dak gaan, dan kun je zelfs kiezen voor Portoro marmer. Dit marmer heeft een diep zwart aanzien waarin gouden aders lopen. Omdat marmer een natuurproduct is, kan het in de loop van de tijd wel wat verkleuren, zeker als je tafel een hele zonnige plek in huis heeft. Maar verkleuringen kunnen ook ontstaan door een bepaald impregneermiddel.

Ook als bistrotafel een goed idee

De marmeren eettafel is een allemansvriend. Wat betekent dat je die in zo’n beetje elk interieur goed kwijt kunt. Hij geeft iets extra’s aan elke woonstijl. Zelfs in de keuken is hij als ronde bistrotafel goed op z’n plek. En ook al is marmer een poreuze steensoort dan bijvoorbeeld graniet, er is weinig onderhoud nodig. Even een doekje over de tafel halen is meestal meer dan genoeg. Marmer krast niet snel zodat je jaren plezier zult hebben van de mooie strakke glans van marmer. Je koopt zelden een marmeren eettafel voor een spotprijsje. Kwaliteit kost en dus valt een marmeren tafel bijna altijd buiten de budgetprijzen. 

Een marmeren eettafel staat goed bij elke woonstijl

Er wordt wel eens gezegd dat marmer een te klassieke uitstraling zou hebben. Dus eigenlijk alleen zou passen bij een klassieke woonstijl. Dat is inmiddels achterhaald. Het is een typisch natuurproduct en gaat dus ook feilloos op in de landelijke woonstijl. En het geeft iets mooi decadents aan de Bohémien stijl. De aderen op het blad spelen goed in op de eclectische woonstijl. Dan wordt ook wel geopperd dat je met marmer een loeizwaar exemplaar van een tafel in je kamer krijgt; hoe die gemakkelijk te verschuiven als je ergens bij moet of grondig schoon wilt maken? Het klopt dat een eettafel met een marmeren plaat behoorlijk aan het gewicht is. Je zet hem dan niet om de week steeds op een andere plek. Maar doe je dat dan wel met een houten eettafel? En al dat gewicht zorgt er wel voor dat je een hele solide tafel hebt. Wiebelen is niet aan de orde, het is letterlijk een rotsvaste marmeren eettafel. Voor het kopen van robuuste tafels ga je naar Tomassotables.com.