Living Smart
Image default
Bouwen en verbouwen

Op een professionele manier een boomstronk verwijderen

Een boomstronk verwijderen is voor veel mensen geen alledaagse klus. Gelukkig maar, want het verwijderen van een boomstronk kan de nodige frustraties met zich meebrengen. Zelfs als het om een kleine boomstronk gaat kunt u veel weerstand verwachten. Het met de hand uitgraven van een boomstronk is dan ook vrijwel niet te doen. Veel mensen die toch zelf hun boomstronk willen verwijderen komen al snel bedrogen uit. Gelukkig zijn er vele specialisten te vinden die voor u de boomstronk op een simpele, efficiënte en professionele manier kunnen verwijderen. Zij beschikken namelijk over de juiste apparatuur om de klus te klaren. In de praktijk blijkt dan ook dat een boomstronk inclusief de boomwortels met het inhuren van een professional vaak binnen een uur tot anderhalf uur in zijn geheel verwijderd is.

Hoe wordt zo’n boomstronk verwijderd?

In de meeste gevallen is het verwijderen van een boomstronk met een stobbenfrees de meest snelle methode. Het grote voordeel van een stobbenfrees is dat deze ook meteen de boomwortels verwijderd. Zo zijn de meeste stobbenfrezen in staat om de wortels tot ongeveer 40 cm diep te verwijderen. Een ander groot voordeel is dat u niets hoeft op te ruimen. De frees verpulverd in zijn geheel de boomstronk en de wortels. Er blijft dus niets achter. Een nadeel van een stobbenfrees is dat er kennis nodig is om deze machine te bedienen. Dat is dan ook meteen de reden waarom het inhuren van een bedrijf vaak noodzakelijk is. U kunt daarbij denken aan een boomverzorgingsbedrijf, een tuinman of een hoveniersbedrijf. Een ander nadeel is dat er voor het inzetten van een stobbenfrees ruimte moet zijn. De stobbenfrees moet de plek van de boomstronk kunnen bereiken. Gelukkig is een achterom of een poortje vaak al voldoende om de stobbenfrees het terrein te laten bereiken.

Op een andere manier een boomstronk verwijderen

Een andere manier om een boomstronk te verwijderen is met behulp van een graafmachine of een minigraver. Uiteraard is de inzet van een graafmachine of een minigraver alleen mogelijk wanneer er voldoende ruimte is. Zo’n graafmachine of een minigraver is meestal krachtig genoeg om de boomstronk inclusief de boomwortels uit de grond te trekken. Na het verwijderen van de boomstronk is het dan alleen nog een kwestie van het gat dichten en de klus is afgerond. Zoals u wellicht zult begrijpen is deze methode behoorlijk efficiënt. 

Een boomstronk verwijderen op een alternatieve methode

Er zijn ook alternatieve methoden om een boomstronk te verwijderen. De meest veilige daarvan is het verwijderen van een boomstronk door deze met de hand uit te graven. Deze methode wordt vaak ingezet wanneer het inzetten van een graafmachine, een minigraver of een stobbenfrees niet tot de mogelijkheden behoort. Het met de hand uitgraven van een boomstronk is echter een klus die de nodige tijd in beslag zal nemen. Vaak zitten de wortels zo diep in de grond dat deze stuk voor stuk doorgezaagd moeten worden. Tot slot kunt u er achter komen dat de boomstronk te zwaar is om uit de grond te tillen. De boomstronk zal vervolgens in delen gezaagd moeten worden om de delen één voor één uit de grond te tillen.

Een andere alternatieve methode is het verwijderen van een boomstronk door deze met een sterke wagen uit de grond te trekken. Daar wordt meestal een 4×4 wagen of een tractor voor ingezet. Deze methode kent echter vele risico’s. Zo kan de kabel breken of de boomstronk breken. Wanneer deze methode niet slaagt, zal de boomstronk alsnog uitgegraven moeten worden. Kortom, wilt u een boomstronk verwijderen? Bedenk vooraf hoe u de klus wilt uitvoeren. 

https://www.vergelijkhoveniers.nl