Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Welke houtsoort gebruiken voor een schutting?

Voor een schutting zijn er verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen kenmerken, prijsklasse en duurzaamheid. Hier zijn enkele veelvoorkomende houtsoorten die worden gebruikt voor schuttingen:

  1. Geïmpregneerd hout: Dit is een van de meest populaire keuzes vanwege de betaalbaarheid en duurzaamheid. Het hout wordt behandeld met chemicaliën om het te beschermen tegen schimmel, insecten en rot. Geïmpregneerd grenenhout is een veelvoorkomende variant.

  2. Hardhout: Hardhoutsoorten zoals eiken, mahonie, meranti en bankirai zijn duurzamer dan geïmpregneerd hout. Ze hebben van nature een hoge weerstand tegen insecten en rotten. Hardhout is echter meestal duurder dan geïmpregneerd hout.

  3. Lariks/douglas: Deze houtsoorten zijn van nature duurzaam en hebben een mooie uitstraling. Ze zijn populair vanwege hun relatief betaalbare prijs en hun vermogen om na verloop van tijd mooi te vergrijzen.

  4. Western Red Cedar: Dit is een aantrekkelijke en duurzame houtsoort die van nature bestand is tegen rot en insecten. Western Red Cedar heeft een karakteristieke rode tint en wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige schuttingen.

Bij het kiezen van een houtsoort voor je schutting, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals budget, gewenste levensduur, onderhoudsvereisten en esthetiek. Geïmpregneerd hout is vaak de meest budgetvriendelijke optie, terwijl hardhout en Western Red Cedar een hogere prijs hebben, maar ook langer meegaan en een aantrekkelijkere uitstraling hebben.

Ongeacht de houtsoort die je kiest, zorg ervoor dat het hout afkomstig is van duurzame bronnen en dat je de schutting regelmatig onderhoudt om de levensduur te verlengen en de uitstraling te behouden.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

De maximale hoogte van een schutting kan variëren afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften, gemeentelijke regelgeving en het land waarin je woont. Over het algemeen worden schuttinghoogtes gereguleerd om rekening te houden met factoren zoals privacy, veiligheid, esthetiek en de impact op het uitzicht van buren.

In de meeste gebieden gelden echter vergelijkbare richtlijnen:

  1. In veel landen is de maximale hoogte van een achtertuin schutting doorgaans tussen de 1,80 meter en 2,00 meter.

  2. Voor een voortuin of aan de straatkant kan de maximale hoogte vaak beperkter zijn, bijvoorbeeld 1,00 meter tot 1,20 meter. Dit dient om het uitzicht vanaf de straat niet te veel te belemmeren.

  3. In sommige gevallen kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen om een hogere schutting te plaatsen dan de lokale voorschriften toestaan.

Het is absoluut essentieel om de lokale regelgeving te controleren voordat je een schutting bouwt of vervangt. Dit kan meestal worden gedaan door contact op te nemen met je plaatselijke gemeente of bouwautoriteit. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie over de toegestane hoogtes en eventuele andere vereisten waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van een schutting. Door de voorschriften te volgen, voorkom je mogelijke boetes of de verplichting om de schutting te verwijderen of aan te passen.

Mooi4buiten.nl

Ben je op zoek naar een Douglas schutting? Ga dan direct naar Mooi4buiten.nl en heb je nog eventuele vragen, dan helpen zij je graag verder. Ook vind je er handige schaduwdoeken in verschillende maten. Zoals een schaduwdoek 3×3 of schaduwdoek van 5×5.