Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Zelf je woning verkopen

We zitten nu al meer dan een jaar in de corona crisis en dit heeft een negatief effect gehad op winkels, horecazaken en andere ondernemingen. Toch blijkt uit cijfers van het NVM dat de huizenprijzen daarentegen juist gestegen zijn. Dit was tegen de verwachtingen in. De voorspelling was namelijk dat de corona crisis een negatief effect zou hebben op de woningmarkt. Het afgelopen jaar zag je ook dat het aanbod op Funda steeds groter werd en dat makelaars het veel drukker hadden dan voorheen. Denk je dat dit een goed moment is om je huis te verkopen? Dan wil je natuurlijk graag kosten besparen. Maar is kosten besparen wel mogelijk bij de verkoop van je huis? Dit is zeker mogelijk door je huis zelf te verkopen zonder een makelaar in te schakelen. Lees hieronder verder over hoe je dat aanpakt.  

Wanneer je je woning via een makelaar verkoopt, zijn daar altijd kosten aan verbonden. Makelaars worden vaak als tussenpersoon ingezet bij het verkopen van een woning en rekenen hiervoor makelaarskosten. Maar je kunt op deze kosten besparen door de woning zelf te verkopen. De laatste tijd kiezen steeds meer particulieren ervoor om dit te doen. Huizenwebsites zoals Funda zagen dit jaar opnieuw een toename van het aantal verkochte huizen zonder makelaar. Als je zelf een huis verkoopt, ben jij het directe aanspreekpunt van de potentiele koper en doe je zelf alle onderhandelingen. Bij het verkopen van een eigen woning is het belangrijk dat je goed nadenkt over de prijs die je wilt krijgen voor de verkoop van je woning. Bedenk hierbij ook wat je laagste prijs zou zijn. Je kunt de prijs bepalen door naar de meest recent verkochte huizen in de omgeving te kijken en de huizen te beoordelen. Een andere mogelijkheid is om je woning te verkopen aan een vastgoedinvesteerder. Meestal ontvang je direct en vrijblijvend bod, en geen van beide partijen heeft een makelaar als tussenpersoon nodig. Het voordeel hiervan is dat er geen onzekerheid is over financieringsvoorbehoud, geen bemiddelingskosten en dat er flexibele voorwaarden kunnen worden opgesteld.

Voor wie een beleggingspand bezit kan dit een goed moment zijn om te verkopen. Dit soort woningen wordt meestal geheel of gedeeltelijk verhuurd. Een veelvoorkomend probleem bij de verkoop van een verhuurd beleggingspand is dat het vanwege de verschillende lopende huurcontracten vaak moeilijk is om het op de gewenste verkoopdatum helemaal leeg van huurders te krijgen. Een manier om te verkopen zonder het hele pand te hoeven ontruimen, is door het gewoon met de huurders te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld door je verhuurde pand te verkopen aan een investeerder die op het moment van verkoop ook de huurcontracten overneemt. De aankoop is daarom niet in strijd met de huurcontracten, maar wisselt alleen maar van eigenaar. Ook is er bij het verkopen aan een vastgoedinvesteerder het voordeel dat je geen makelaarskosten betaald en dat de notariskosten worden betaald door de vastgoedinvesteerder. Daarnaast geeft een belegger je ook veel meer zekerheid dat de verkoop doorgaat, omdat er geen sprake is van onzekerheden wat betreft financieringsvoorbehoud.

DamBorg is zo’n vastgoedinvesteerder. Ze kopen woningen en beleggingspanden en voeren renovaties uit waar nodig. Neem contact met ze op voor een geheel vrijblijvende offerte op uw woning of beleggingspand.