Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Aaltjes voor jouw tuin

Aaltjes zijn als rondwormen die je in veel omgevingen aantreft, zoals bodem- en mariene omgevingen. Er zijn verschillende soorten aaltjes, variërend van aaltjes die zich voeden met planten, bacteriën, protozoa, schimmels en ook andere aaltjes. Het zijn parasieten die afzuigen en voedingsstoffen van hun gastheren stelen. Er is een soort aaltje die ook mensen kan besmetten, waardoor je veel medische problemen krijgt waarvoor je misschien zelfs geopereerd moet worden. Aaltjes plagen door de grond en wortels van gewassen en andere planten. Ze vestigen hun larven op de omringende grond en de aaltjes dringen zelf door de wortels van de plant en beginnen de voedingsstoffen op te zuigen die de planten binnenkrijgen. Door aaltjes aangetaste planten vertonen vaak een slechte gezondheidstoestand en een zeer langzame, bijna onbestaande groei.

 

Wat doe je tijdens een besmetting?

Aaltjes kunnen behoorlijk dodelijk zijn voor planten als ze eenmaal met plagen zijn begonnen. Gelukkig zijn er veel methoden die je kunt gebruiken om te voorkomen dat aaltjes zich van je planten voeden. Je kunt bestrijdingsmiddelen op chemische basis gebruiken die kunnen zorgen voor aaltjes en ook voor engerlingen die de grond van je planten besmetten. Je kunt ook proberen een kleine hoeveelheid grond op te warmen en deze vervolgens toe te voegen aan het midden van de aangetaste grond om de aaltjes te doden. Deze methode is niet erg praktisch als je een grote boerderij of tuin vol aaltjes hebt. Je hebt niet veel opties om te nemen als je een natuurlijke aanpak wilt om de grond van je planten te reinigen van de aaltjes. Je zult op chemicaliën gebaseerde stoffen moeten gebruiken die de parasieten die op de grond van je plantage leven op de juiste manier doden. Zorg er altijd voor wat voor soort chemicaliën je gaat gebruiken, want sommige zijn erg gevaarlijk voor bepaalde soorten planten. Doe je onderzoek eerst goed voordat je doorgaat met dit soort opties.

 

Preventie van een besmetting

De beste manier om uw planten uit de buurt van aaltjes te houden, is door preventie. Omdat het erg moeilijk is om deze parasieten uit te roeien als ze eenmaal hun ding beginnen te doen. Om te voorkomen dat ze toegang krijgen tot de grond en wortels van je planten, moet je de locatie kiezen voordat je gaat planten; zorg ervoor dat er geen aaltjes op de grond zitten die je hebt gekozen om je zaden te planten. Als je een irrigatiesysteem hebt, zorg er dan voor dat het uit de buurt van de verontreinigde grond wordt geleid, omdat dit ook aaltjes helpt om je planten te bereiken. Aaltjes kunnen ook aan je tuingereedschap en apparatuur blijven kleven, dus maak je spullen altijd goed schoon voor en na gebruik.