Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Een schoorsteenkap beschermt je schoorsteen en woning

Het lijkt een apparaatje van niks en ziet er een beetje belachelijk uit: een ronddraaiende kap van RVS bovenop een schoorsteen. Maar zo’n kapje heeft een flink aantal gunstige effecten voor je schoorsteen. Hij houdt hem droog en schoon, voorkomt schade, verbetert de trek van je open haard en voorkomt valwinden. Veel resultaat voor een lage prijs dus. Lees hier even wat het nut is van een schoorsteenkap, en overtuig jezelf.

Hoe werkt een schoorsteenkap?

Een kap werkt op meerdere manieren om je schoorsteen en open haard beter te laten werken.

  • De kap voorkomt inregenen. Daardoor wordt de kans kleiner dat de stenen van je schoorsteen bevriezen, uitzetten, en kapot gaan. Ook wordt rookontwikkeling in huis tegengegaan.

  • De kap zorgt voor een betere trek. Elke schoorsteenkap, maar zeker de draaiende modellen, worden aangedreven door de warme luchtstroom van je haardvuur. De draaiende beweging zuigt de rook en de gassen uit je schoorsteen. Die blijven daardoor niet hinderlijk in huis hangen. Ook wordt er zo minder roet afgezet in je schoorsteen, waardoor hij minder vaak schoongemaakt hoeft te worden.

  • Geen vervelende valwinden meer. Andere gebouwen of bomen rond de schoorsteen zijn berucht om het produceren van valwinden. Zo’n plotselinge en heftige luchtlaag kan je schoorsteen binnenkomen en rook en as je woning inblazen. Een schoorsteenkap voorkomt het binnenkomen van deze valwinden.

Makkelijk te monteren en goedkoop

Schoorsteenkappen zijn niet duur en kunnen makkelijk op de schoorsteen gemonteerd worden met de meegeleverde bevestigingsmiddelen. Heb jij nog geen kap op je schoorsteen? Overweeg dan om er online eentje te kopen. Daarmee krijg je veel voordelen voor een klein prijsje.