Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je de juiste freesmal voor deuren en ramen?

 

Er zijn veel klussen binnen en buiten het huis die je zelf kan doen. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om zelf kleine klussen binnen het huis uit te voeren. Aan de ene kant kan dit namelijk veel geld besparen. Daarnaast geeft het zelf klussen in je eigen huis ook veel voldoening. Een van de klussen die je makkelijk zelf kunt uitvoeren is het ophangen van deuren en ramen. Het afhangen van deuren en ramen is helemaal niet moeilijk, maar het moet wel precies gebeuren. Daarom kan je het beste een freesmal gebruiken. Wat een freesmal is en hoe het juiste formaat freesmal kiest lees je daarom hier!

Wat is een freesmal?

Een freesmal is een gereedschap waarmee je nauwkeurig kunt frezen bij de montage van deuren en ramen. Een freesmal is eigenlijk een hulpmiddel die je vast kan zetten in de deurpost, de deur en het kozijn van het raam. Als je dit goed en secuur doet en afmeet, weet je zo precies waar je de gaten moet maken waar je later de scharnieren in kunt plaatsen. Een freesmal is dan ook beschikbaar in verschillende maten, zodat je het formaat kunt kiezen dat het best aan je behoeften voldoet.

Welk formaat freesmal heb ik nodig

Welk formaat freesmal je nodig hebt, ligt aan de grootte van je scharnieren en het gewicht van je deur of raam. Voor lichte deuren kun je twee scharnieren gebruiken, maar vaak wordt als vuistregel altijd drie scharnieren gebruikt. Over het algemeen geldt daarnaast dat grotere scharnieren een grotere draaglast hebben. Voor een normale deur kun je dus prima de standaardmaat van 76×76 gebruiken. Het formaat van de freesmal moet altijd overeenkomen met het formaat van de scharnieren die je wilt monteren.

Een freesmal kopen

Als je een freesmal wilt kopen, moet je dus weten welk formaat scharnieren je nodig hebt. Het formaat van de freesmal moet hiermee overeenkomen. Je kunt ook freesmallen in grotere formaten kopen als dit nodig is. Ook is er een freesmal set die je kunt kopen voor deuren, waarbij je alle drie de freesmallen kunt afmeten en vastzetten voordat je begint met frezen. Zo weet je zeker dat je de juiste afmetingen hebt en je je deur perfect kan afhangen. Uiteraard kun je ook een losse freesmal kopen en zijn er aparte freesmallen voor sluitplaten verkrijgbaar. Het juiste formaat freesmal kiezen is dus helemaal niet moeilijk!