Living Smart
Image default
Huishoudelijk

Hoe werkt een mobiele airco?

Doordat de temperatuur steeds blijft stijgen, schaffen steeds meer mensen mobiele airco aan. Toch zijn er ook nog een heleboel mensen die geen idee hebben wat een mobiele airco is, en hoe deze werkt. In deze blog leggen wij uit hoe de mobiele airco werkt, en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een mobiele airco?  

Mobiele airco’s zijn mobiele luchtapparaten die de warme lucht in een ruimte koelen door middel van koelmiddel en een warmtepomp. De warmte wordt met behulp van de koelvloeistof aan de lucht onttrokken. De gekoelde lucht wordt vervolgens de ruimte in geblazen en de warme lucht die aan de lucht is onttrokken, wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. 

Daarnaast werkt een mobiele airco ook als een luchtontvochtiger. Net als warmte wordt vocht uit de lucht gehaald en de ontvochtigde lucht wordt vervolgens in de kamer geblazen. Het water dat overblijft na het onttrekken van de warme lucht wordt opgevangen in de waterbak van de mobiele airco.  

Doordat een mobiele airco de functie heeft om warme lucht te koelen en vochtige lucht te onttrekken, bestaat een mobiele airco uit drie onderdelen, namelijk een koelmiddel, compressor en ventilator. Het koelmiddel wordt gebruikt om de lucht te koelen. De compressor wordt gebruikt om dit koelmiddel over te brengen op de ingaande lucht. Tot slot zorgt de ventilator ervoor dat de gekoelde lucht door de ruimte wordt verspreid. 

Op dit moment zijn er ook mobiele airco’s die een optie voor verwarming hebben. Deze zijn vaak duurder dan normale mobiele airco’s, maar deze zijn voor zowel warme zomerdagen als voor de koude winter erg handig. 

Voordelen van een mobiele airco’s  

De reden dat veel mensen voor mobiele airconditioners kiezen, is omdat deze eenvoudig te installeren en te verplaatsen zijn. Je hoeft de airco alleen maar in het stopcontact te steken en de juiste temperatuur in te stellen. De afvoerslang kun je uit je raam hangen, en zo kun je gemakkelijk genieten van de verkoeling. Zo hoef je geen geld uit te geven aan een specialist voor de installatie. 

Daarnaast kun je de mobiele airco ook gemakkelijk verplaatsen van de ene naar de andere kamer. Dus als je bijvoorbeeld overdag in de woonkamer zit en ’s nachts in de slaapkamer, kan je de airco gemakkelijk meenemen naar al deze ruimtes. En wanneer je het niet meer nodig hebt, kan je de airco gewoon de berging in schuiven. Zo staat hij ook niet in de weg. 

Naast deze twee voordelen zijn mobiele airconditioners ook goedkoper in aanschaf dan vaste aircotoestellen. Zo is een mobiele airco een goede optie wanneer je niet van plan bent om de airco heel vaak te gebruiken.  

Nadelen van een mobiele airco 

Hoewel mobiele airco’s voordelen hebben, hebben ze ook een aantal nadelen. Hieronder worden de nadelen onder elkaar gezet: 

  • Een mobiele airco maakt veel geluid. 
  • Het koelvermogen van een mobiele airco is erg laag, hierdoor is mobiele airco niet geschikt
  • voor grote ruimtes. 
  • Mobiele airco’s zijn vrij zwaar, hierdoor kan het onhandig zijn wanneer je hem wilt verplaatsen van ene verdieping naar de andere.