Living Smart
Image default
Zorg

Thuisgevoel, maar dan in de zorg!

Ooit was er een verhuizer die speciaal voor dementerende ouderen hun oude woonkamer namaakte in hun nieuwe verpleeghuis. Voor sommige mensen kan het erg lastig zijn om uit hun vertrouwde omgeving te moeten verhuizen naar een nieuwe omgeving, zoals een zorginstelling. Het interieur van de zorg kan er dan voor zorgen dat iemand zich wel sneller kan thuis voelen.

Dementievriendelijk interieur

Een goed voorbeeld van een zorgsector waarbij het interieur erg belangrijk kan zijn, zijn de verpleeghuizen waar dementerende ouderen wonen. Voor hun is stabiliteit erg belangrijk. Het voorbeeld uit de inleiding is misschien iets te veel werk in de meeste gevallen. Maar er kunnen een hoop andere dingen gedaan worden om een zorginstelling dementievriendelijk in te richten.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in ‘interieur zorgsector’, kunnen helpen bij het ontwerpen en inrichten van zorginstellingen. Zij houden rekening met de behoeftes en wensen van de doelgroep, maar ook die van het zorgpersoneel en de bezoekers. Daarnaast moet zo’n inrichting ook praktisch en comfortabel zijn.

8 tips voor dementievriendelijk inrichten

Om even bij dementievriendelijke verpleeghuizen te blijven, kunnen zorginstellingen ook makkelijk zelf al aan de slag gaan om hun tehuis zo dementievriendelijk mogelijk in te richten. Aan de hand van onderstaande tips, kan er al een begin gemaakt worden:

  1. Zorg voor een herkenbare omgeving. Dat kan al door kleine herkenningspunten te plaatsen zoals kussens of servies.
  2. Maak gebruik van genoeg signalering, zodat de bewoners altijd makkelijk de weg kunnen vinden naar bijvoorbeeld het toilet.
  3. Probeer zoveel mogelijk een thuisgevoel na te bootsen. Dit betekent niet per se dat het op hun eigen huis moet lijken, maar een plek waar ze zich veilig en op hun gemak voelen. Dat kan door de inrichting, maar ook simpel door de aardappels te schillen op de bank, wat ze vroeger ook altijd deden.
  4. Zet een muziekzender op waar speciaal muziek wordt afgespeeld die herkenbaar is voor de bewoners.
  5. Zorg dat er zo weinig mogelijk prikkels zijn voor de bewoners waardoor ze afgeleid worden.
  6. Voldoende overzicht in de ruimtes zorgt voor rust in het hoofd van de bewoners.
  7. Vermaak is belangrijk voor de bewoners, ze kunnen zich namelijk moeilijk zelf vermaken. Zorg voor voldoende entertainment.
  8. Het is handig om alles wat ze nodig zouden kunnen hebben zoveel mogelijk binnen handbereik te plaatsen.