Living Smart
Image default
Vervoer en transport

Tips om brandstof te besparen op het water

Tips om brandstof te besparen op het water

Bent u een liefhebber van varen? Wilt u graag iets terug doen voor het milieu en geld besparen? Dan hebben wij voor u enkele tips om dat te doen, namelijk: op brandstof bezuinigen voor het varen. Brandstof is niet goedkoop. Hoeveel uw boot verbruikt, hangt af van enkele aspecten. Grotendeels ligt het aan de soort motor en hoe zuinig die is. Daarnaast wordt er gelet op hoe u met de boot omgaat. Bent u nieuwsgierig hoe u dit kan verbeteren of aanpassen? Lees dan de onderstaande tips.

Constante snelheid en slim gas geven

Wanneer u gas gaat geven, zorg ervoor dat u niet meteen vol gas geeft. Het is beter als u het rustig en vloeiend opbouwt. Tevens is het belangrijk om een constante snelheid aan te houden. Wanneer u steeds afwisselt tussen sneller en langzamer varen, dan kost dit uiteindelijk de motor meer brandstof. Nog een extra tip: zet de motor uit wanneer u het niet gebruikt. Staat u te wachten voor een brug of sluis? Houd de motor niet aan, want dat is zonde van de brandstof. Tevens is dit beter voor het milieu, want er komt op deze manier geen vuile stoffen in de luncht terecht.

Regelmatig je boot onderhouden

Onderhoud aan uw boot doen en regelmatig alles checken voorkomt vele problemen. Controleer zo nu en dan even de motor, propeller en de bilgepomp. Kijk of alles goed werkt en niets is versleten. Is dit wel het geval, laat het dan zo snel mogelijk repareren. Verder is het belangrijk om het onderwaterschip één keer in de zoveel tijd schoon te maken. Vaak groeit er van alles aan, zoals mosselen en andere organismen. Als u dit laat zitten breidt dit nog meer uit. Het zorgt ervoor dat de boot harder moet werken om de gewenste snelheid te maken. Hierdoor gaat er meer brandstof verloren. Wat u kunt gebruiken om aangroei te voorkomen is antifouling. Antifouling is een speciale verf die u aanbrengt op het onderwaterschip. Het zorgt ervoor dat organismen zich niet of slecht kunnen hechten aan het schip.

Gewicht verdelen en verminderen

Op een boot ligt vaak diverse spullen. Wanneer u deze spullen verdeelt over de boot, voorkomt u dat de boot niet in balans is. Niet alleen voor materialen is dit toe te passen, maar ook wanneer er meerdere mensen meegaan. Verspreid de groep aan beide kanten van de boot. Dit zorgt voor minder brandstofverbruik. Naast gewicht verdelen, kunt u ook kiezen om minder spullen mee te nemen. Het komt regelmatig voor dat er dingen worden meegenomen, die uiteindelijk niet eens worden gebruikt. Dus voordat u vertrekt: denk goed na wat mee moet en wat thuis kan blijven. Hoe meer gewicht, hoe zwaarder de boot wordt.

Heeft dit artikel jouw interesse gewekt om toch ook maar eens een boot aan te schaffen en het water op te gaan? Bezoek dan deze website. Hier vind je een ruim aanbod aan verschillende boten- en motoren en alles wat je nodig hebt voor recreactie op het water.

https://www.justmarine.nl/