Living Smart
Image default
Bouwmaterialen

Wat is een SDS boor precies?

Een houtboor of een steen of metaalboor, daar kunt u zich nog wel een voorstelling van maken. Dat ligt even anders als het gaat om een SDS boorkop. SDS boren kunt u krijgen in tal van verschillende uitvoeringen en zijn bruikbaar voor verschillende doeleinden. Daarmee is echter nog niet verklaard wat een SDS boor nou precies is.

SDS boor is doorgaans opgenomen in het aanbod van steen- en betonboren

Aan een goede SDS boor geen gebrek. Ze zijn doorgaans opgenomen binnen het aanbod van steen- en betonboren. U heeft de SDS-boren vervolgens nog in de normale SDS boren en de SDS plus boren of de SDS plus hamerboren, een soort van SDS beitel. Laten we kijken naar de betonboor 4 millimeter SDS plus 110 millimeter. Dit is een typische asymmetrische spiraal, carbide kop. U gebruikt de boor voor boren en voor klopboren in zowel beton als in steen. U kunt het harde materiaal als het ware verbrijzelen en dat materiaal wordt vervolgens op perfecte wijze afgevoerd. Daar zorgt de spiraal van deze boor wel voor.

Met een SDS of een SDS plus boor is het veel gemakkelijker werken

Daarmee is het fenomeen SDS boor nog steeds niet verklaard. Een SDS boor is niet heel onderscheidend ten opzichte van een gewone steen- of betonboor. Wel kan gesteld worden dat het met een SDS-boor veel gemakkelijker werken is. Het grote verschil zit in dit opzicht in de aansluiting. Niets meer en niets minder. Een reguliere boor wordt doorgaans vastgezet door de spankop op de boormachine. Een SDS boor heeft echter twee uitsparingen aan twee kanten. Daardoor kan de boor slechts op een manier in de machine geplaatst worden. Dat maakt dat de boor ook direct geborgd kan worden en dat de boor bovendien niet snel los laat. Of beter: nooit loslaat of slipt.

Uitsparing aan twee kanten

De SDS boren zijn dus extra veilig en bovendien gemakkelijker te bevestigen. De SDS boor is er echter ook nog in de SDS plus boor uitvoering. Deze boor heeft eveneens een uitsparing aan twee kanten. De plus-uitvoering heeft echter een extra gleuf. Die gleuf zorgt ervoor dat de boor nu rechtstreeks in de boorkop geplaatst kan worden. U hoeft nu dus ook niet te zoeken naar hoe de boor precies in de kop geplaatst moet worden. Met een SDS plus boor kan elk kind de was doen. Ook deze uitvoering van de SDS boor zorgt voor extra veiligheid en ook nu zal de boor niet slippen.

Laat de boor zijn werk doen en zet nooit teveel kracht

Bent u van plan om voor uw boorwerkzaamheden in steen of metaal een SDS of een SDS plus boor te gebruiken? Dan is het goed om te weten dat u met deze boor vooral technisch moet boren. Laat de boor dus het werk doen en zet nooit teveel kracht. Als u namelijk teveel kracht zet, dan is de kans erg groot dat de boor breekt. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

 

Op Boorkopen.nl kunt u terecht voor uw eigen SDS boor!