Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Wat voor glas moet in een kozijn?

Een verbouwing is een grote onderneming waarbij aan veel verschillende dingen gedacht moet worden. Je wilt niets vergeten en dus is het belangrijk dat je ook aan de kleinste details denkt, zoals kozijnen van https://dhk.nl/. Maar, wat voor glas moet er in een kozijn?

 

Verschillende glassoorten 

Er zijn verschillende glassoorten die je kunt gebruiken in kozijnen. Welk soort glas handig is hangt af van de kozijnen, de woning zelf en natuurlijk ook het budget. Glas wat veel gebruikt wordt in kozijnen is bijvoorbeeld HR++ glas. Dit soort glas zal hoogstwaarschijnlijk aan de meeste basiseisen wel voldoen. Het glas isoleert voldoende en heeft ook een prima kwaliteit. Maar, er zijn natuurlijk nog meer opties. Je hebt bijvoorbeeld ook warmtewerend glas. Door dit glas aan de kant van uw huis te plaatsen waar de zon vaak op schijnt, kunt u uw woning lekker koel houden in de zomer. Voor decoratieve doeleinden is er natuurlijk ook nog glas in lood. Dit kunt u bijvoorbeeld plaatsen in de bovenlichten van uw ramen. Verder zijn er nog meer soorten glas zoals veiligheidsglas, geluidswerend glas en brandwerend glas.

 

Wat houden deze glassoorten in?

Bij sommige glassoorten zal het doeleinde voor zich spreken. Brandwerend glas is bijvoorbeeld speciaal gemaakt om je huis te beschermen tegen brand. Dit glas zal pas bij enorm hoge hitte breken. Geluidswerend glas houdt geluid tegen en voorkomt overlast in je huis. Veiligheidsglas bestaat uit meerdere lagen glas die worden gescheiden door een transparante laag die van kunststof gemaakt is. Door deze laag wordt het extra moeilijk voor inbrekers om door het glas te breken. Glas in lood ramen werden vroeger gemaakt omdat het toen nog niet mogelijk was om een raam uit 1 stuk glas te maken. Nu wordt het vooral gebruikt ter decoratie en omdat men het mooi vindt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woningen die in een jaren 30-stijl gebouwd zijn. Er zijn nog veel meer soorten ornamentglas en decoratie glas die tegelijkertijd erg mooi zijn en ook inkijk tegen gaan.

 

Welke kozijnen zijn er?

Welk glas er in uw kozijnen moet komen hangt ook zeker af van welk soort kozijnen u neemt. Kozijnen kunnen worden gemaakt van heel erg veel verschillende materialen. Zo heb je kozijnen van hout, kunststof, beton, aluminium en staal. Kunststof kozijnen zijn de laatste jaren erg populair. Dit komt omdat kunststof kozijnen goedkoper zijn dan andere materialen maar tegenwoordig toch erg mooi lijken. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij. Dan is er ook nog onderscheid in het uiterlijk van de kozijnen. Zo heb je een 2-vaks kozijn, wat bestaat uit twee gelijke vakken die horizontaal naast elkaar zijn geplaatst. 1-vaks kozijnen bestaan dan, vanzelfsprekend, uit 1 vak.