Living Smart
Image default
Woning en Tuin

Welke materialen zijn er voor een douchebak?

Voor de meeste mensen is de douche een belangrijk onderdeel van hun badkamer. De douche wordt dagelijks gebruikt en zal waarschijnlijk geruime tijd meegaan in de gemiddelde badkamer. Een douche moet dus duurzaam, stevig en stijlvol zijn. Daarom zijn de materialen van een douchebak zo belangrijk bij de installatie van een nieuwe badkamer. Er zijn veel verschillende soorten douchebakken om uit te kiezen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. In dit artikel gaan we de verschillende douchebakken bespreken.

Welk materiaal is de beste?

De behoeften en wensen zijn van iedereen anders. Begin dus met het goed nadenken over de kleur, stijl, veiligheid, afwerking, kosten en het onderhoud. Gelukkig is de tijd van dun plastic voor dit soort producten nagenoeg voorbij. De moderne douchebakken van tegenwoordig zijn verkrijgbaar in een reeks hoogwaardige materialen die stijlvol, vlekbestendig en gemakkelijk schoon te maken zijn. In dit artikel komen de verschillende materialen voorbij om je te helpen de juiste keuze te maken.

Natuursteen douchebak

In de afgelopen jaren zijn natuurstenen douchebakken een zeer populaire keuze geworden. Natuursteen als materiaal voor een douchebak biedt veel voordelen. In de eerste plaats zijn ze een stevige, solide optie, dus ze zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar iets dat lang meegaat. Daarnaast bieden douchebakken van natuursteen een goede mix van duurzaamheid en uitstraling.

Douchebakken zoals deze kunnen gevoelig zijn voor vlekken en scheuren, maar zijn dan wel bestand tegen krassen. Dit soort douchebakken dient goed onderhouden te worden met een speciaal impregneermiddel om er langer plezier van te hebben. In tegenstelling tot koudere keramische bakken, voelen natuurstenen douchebakken minder koud aan. Perfect voor die koude winterochtenden wanneer je alleen maar lekker in bed wilt blijven liggen, maar er toch uit moet om de dag te beginnen en je dan niet de schok van een koude ondervloer hebt wanneer je onder de douche stapt! Natuurstenen douchebakken zijn niet de goedkoopste optie, maar door hun lange levensduur zijn ze een waardevolle investering.

Marmeren douchebakken

Een andere luxe optie voor douchebakmaterialen is marmer. Marmer biedt een klassieke, tijdloze afwerking die goed past bij zowel traditionele als moderne badkamerontwerpen. Het wordt geassocieerd met luxe en ambacht en je ziet het vaker in luxe vijfsterrenhotels.

Dat elegante uiterlijk heeft echter een prijs! Marmer is meestal een veel duurder materiaal dan andere douchebakopties en is niet altijd overal verkrijgbaar. Het is zwaar, waardoor het duur is om te vervoeren en te installeren. Het voelt ook koud aan en is erg glad als het nat is. Ten slotte, omdat het een zachte steen is, is marmer zeer absorberend en daarom vatbaar voor vlekken. Het wordt ook gemakkelijk beschadigd door bepaalde zuren, dus je moet jouw reinigingsmaterialen zorgvuldig selecteren.

Keramische douchebakken

Als je sterk op het budget wilt letten, kan een keramische douchebak een verstandige oplossing zijn. Keramiek is duurzaam en vlekbestendig, maar veel goedkoper als je het met andere materialen zoals natuursteen. Daarom wordt het materiaal veel toegepast in badkamers, mede omdat het eenvoudig schoon te maken is. Het heeft echter ook nadelen. Keramiek heeft de neiging behoorlijk zwaar te zijn. Het kan ook barsten of versplinteren als er iets zwaars op valt. Daarnaast voelen keramische douchebakken koud aan. 

Als zoekt naar een veelgebruikte, duurzame en betaalbare optie, dan is keramiek zonder meer het overwegen waard. 

Composieten douchebakken

Tegenwoordig zie je steeds meer composieten douchebakken. Deze zijn in verschillende afmetingen, kleuren en vormen te verkrijgen. Composieten douchebakken zijn vervaardigd uit een steen composiet en geven een luxe uitstraling in elke badkamer. Het materiaal bestaat uit hoogwaardige steenhars en natuurlijke mineralen. Het is sterker dan conventioneel beton en geeft een natuurlijke steenstructuur weer. Door deze steenstructuur is er een natuurlijke antislip laag die de veiligheid onder het douchen ten goede komt.

Acryl douchebakken

Acryl douchebakken zijn een andere betaalbare optie. Deze zijn ook erg veelzijdig, want acryl douchebakken zijn er in veel verschillende vormen en maten, perfect voor elk badkamer! Dit is ook een veel gekozen materiaal als het om een douchebak gaat.

Acryl douchebakken voelen warm aan (ideaal voor koude voeten), zijn licht van gewicht en bieden meer flexibiliteit. Dit betekent dat ze vrij snel en eenvoudig te installeren zijn. De keerzijde van dit materiaal is dat het niet al te robuust is, iets wat je vooral bij de budgetmodellen terugziet. Dit soort douchebakken worden soms goedkoop aangeboden. Let daarom op de kwaliteit. Een douchebak van acryl kan dus dun aanvoelen en is gevoeliger voor breuken en scheuren als de prijs zeer laag is. Goede acryl douchebakken zijn wel duurzaam, verkleuren niet, zijn makkelijk te onderhouden en nemen geen vieze geuren op. Er is dus heel veel te kiezen als het gaat om douchebakken. Kijk daarom goed naar het aanbod en de kwaliteit, zodat het recht doet aan jouw badkamer.