Living Smart
Image default
Bouwen en verbouwen

Walas herontwikkelt Phoenix West in Dortmund, Duitsland

Het Nederlandse bedrijf World of Walas en de Duitse stad Dortmund slaan de handen ineen

Vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, maken zij hun samenwerking bekend. Walas en Dortmund gaan zich bezighouden met gebiedsontwikkeling in Phoenix West. Onderdelen van dit project zijn de revitalisering en herontwikkeling van de voormalige hoogovenfabriek van ThyssenKrupp Stahl AG en het historische pand Schalthaus. “World of Walas is er trots op de herontwikkeling van het historische Phoenix West-gebied aan te kondigen”, aldus CEO Gerben van Straaten. “Het Phoenix West-project in de historische stad Dortmund is stedelijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord.”

Op de plek waar zo’n 160 jaar geleden de eerste hoogoven werd gebouwd, ontstaat nu een moderne bruisende gemeenschap waar mensen wonen, werken en recreëren. Nieuwe ideeën op het gebied van technologie, diensten, landbouw en ondernemerschap nemen hier een belangrijke plaats in. “Voor Walas betekent stedelijke ontwikkeling meer dan het ontwerpen van onroerend goed”, licht Gerben toe. “Stedelijke ontwikkeling brengt de activiteiten, wensen en belangen van getalenteerde ondernemers, ambachtslieden, wetenschappers, kunstenaars én een stad samen en verenigt ze tot een levend en leefbaar geheel; economisch, sociaal, duurzaam, ecologisch en financieel.” Volgens Oberbürgermeister Ullrich Sierau van de stad Dortmund laten de plannen van Walas zien dat de industriële cultuur in het Ruhrgebied en de economische dynamiek helemaal geen contradictie hoeven te zijn. “Integendeel; de plannen ontwerpen het industriële monument helemaal opnieuw,” meent Sierau.

Nieuw kenniscentrum voor innovatie en duurzaamheid

De werkzaamheden van het Phoenix West-project gaan van start met een nieuw kenniscentrum voor innovatie en technologie. Locatie: de open ruimte voor de voormalige hoogoven. De meest opvallende elementen van het gebouw zijn de blauwe zonnepanelen. Daarom heeft het ontwerp in de wandelgangen de bijnaam The Blue Wave gekregen. De volgende stap in 2019 is de revitalisering van het Schalthaus. Het project wordt voltooid met de ontwikkeling van het nieuwe gebouw ‘4th Wave’ in de hoogoven. “De authentieke elementen benadrukken de essentie van de stad”, knikt Gerben. “Walas zal in nauwe samenwerking met de stad Dortmund gaan werken aan de ontwikkeling van deze historische gebouwen en het gebied Phoenix West. De visie voor dit gebied is ‘modern lokaal’ met respect voor en met behoud van de geschiedenis en het DNA van deze bijzondere gemeenschap.” Voor Walas is de ontwikkeling niet strikt regionaal. “Het doel is een Centre of Excellence voor innovatie en duurzaamheid met een internationale reputatie.”

Grote voordelen voor de Phoenix West regio in Dortmund

Thomas Westphal, Managing Director van Economic Development Dortmund, die het proces in de afgelopen 12 maanden begeleidde, ziet grote voordelen voor bedrijven. Hij noemt de investering van Walas in Dortmund “een belangrijke stap voor heel Europa”. “Het is tevens een goed signaal voor de regio: een industrieel monument wordt opnieuw productief gebruikt én er worden nieuwe banen gecreëerd.”

https://walasphoenixwest.com/