Living Smart
Image default
Woningaanbod

Woning kopen of huren?

Bent u zich aan het oriënteren op de woningmarkt en twijfelt u tussen het kopen of huren van een woning? We proberen hier alle voor- en nadelen van het kopen van een huis en het huren van een huis voor u op een rijtje te zetten. Een verhuizing is vaak een hele stap, bedenk goed wat de beste keus is in uw situatie nu en de komende jaren. Wat te doen, huren of kopen? 

Het kopen van een woning, voor- en nadelen

Het kopen van een woning doen mensen vooral vaak voor de wat langere termijn en wordt vaak gezien als een soort spaarpot. Dat is dan ook het grootste voordeel van een huis kopen, je betaald (een deel) af! Een huis kopen kan met eigen inleg, maar meestal wordt dit bedrag aangevuld met een lening genaamd een hypotheek. Deze hypotheek betaalt u af (doorgaans in 30 jaar) en dit zijn dan uw vaste woonlasten. Na deze periode is het huis afbetaald en helemaal uw bezit. Heerlijk toch? Nog een groot voordeel van het kopen van een huis is dat u het huis geheel naar eigen behoefte mag verbouwen indien gewenst. Een dakkapel hier een muurtje eruit daar. Alles kan en mag in uw eigen woning. Maar dat brengt ook nadelen met zich mee. U bent namelijk ook zelf geheel verantwoordelijk voor het onderhoud aan het huis. Dit betekent dat alle kosten als een lekkage, schilderwerk of een kapotte cv-ketel, allemaal voor uw eigen rekening zijn. Daarnaast betaalt u als huiseigenaar meer aan belastingen en verzekeringen tegenover iemand die huurt. Ook een nadeel zijn de schommelende huizenprijzen. Als u huis meer waard wordt, is dat hartstikke mooi. Maar wanneer uw huis juist minder waard wordt, is dat toch een groot nadeel! 

Het huren van een woning, voor- en nadelen

Een groot voordeel van het huren van een huis is flexibiliteit. Het is een stuk gemakkelijker een huurhuis op te zeggen dan een huis te verkopen. Daarnaast bent u voordeliger uit met belastingen en verzekeringen vergeleken met een eigen koopwoning. Het onderhoud aan de woning dient ook door de verhuurder te gebeuren, dus u hoeft zich er niet financieel al te druk over te maken wanneer de cv-ketel ermee ophoudt. Wanneer u wilt huren zoek dan wel naar een huis die helemaal bij u past. Vaak mag het huis niet verbouwd worden van de huisbaas of dient het weer in originele staat hersteld te worden wanneer u weer verhuisd. Een ander nadeel is dat huurprijzen elk jaar omhoog gaan. U betaalt elk jaar meer, maar houdt er niks aan over. Dit in tegenstelling wanneer u het huis gekocht had.

https://www.roeststaalduinen-vijverberg.nl/