Living Smart
Image default
Meubels

3 manieren om houten meubels te onderhouden

 

Wanneer je houten meubel afgewerkt is met een olielaag dan zal het hout minder snel vloeistoffen opnemen. Daardoor is de kans op kringen en vlekken minder. De olie dringt zich namelijk door tot in het hout, waardoor het hout dus verzadigd raakt. De olie biedt helaas niet zo’n beschermende laag als een laklaag. Wel behoudt het hout zijn natuurlijk uitstraling met het gebruik van een olie laag. Het hout krijgt geen glans en de nerf van het hout kun je blijven voelen na de bewerking met olie. Een nadeel van het bewerken met een olielaag is dat de meubelen een aantal dagen tot een week moeten drogen. Bedenk daarom goed wanneer je het wil laten toepassen, voordat je zonder meubelen zit.

Hoe onderhoud je een houten meubel die niet bewerkt is?

Om de natuurlijke uitstraling van je houten meubel zo goed mogelijk behouden, behandel je deze niet. Het kan zijn dat je van de kleur houdt van een houten meubel of dat je het risico niet wil lopen dat de kleur verandert van je meubel. Wil je je meubel toch beschermen tegen vlekken en kringen, dan kun je het behandelen met speciale sets die te koop zijn. Deze doen niks aan de kleur en de ervaring van het houdt, maar bieden wel een beschermde laag. Omdat de meubel geen beschermlaag heeft en het voor de langdurigheid van je meubel wel belangrijk is om het hout goed te behandelen en vetvrij te houden, wordt het aangeraden om deze set vier tot zes keer te gebruiken. Ook kan het geen kwaad om met een natte washand langs een houten meubel te gaan. Zorg er dan wel voor dat de washand niet te nat is, maar gewoon vochtig. Zo voorkom je dat er natte plekken in het meubel kunnen trekken. Vet, stof en olie zijn op deze manier gemakkelijk van het oppervlakte af te halen, terwijl het vocht geen langdurige schade kan opbrengen.

Onderhouden met boenwas

Standaard was kennen we vooral als boenwas. Het is iets was oma’s vroeger graag gebruikten om houten meubelen mooi te laten glanzen. Nu wordt de was van vroeger gebruikt met de Engelse term ”wax”. Was werd vroeger gebruikt om de vloer en houten meubelen te reinigen en te laten glanzen. Ook bracht de was een beschermende laag aan het oppervlakte waar het op werd toegepast. Bijenwas voor meubels wordt ook vaak gebruikt. Deze heeft vaak een kleurtje en dit kan ook op veel houten meubelen en vloeren een mooi effect geven. Hieronder een foto van hoe dit product eruit ziet:

Deze was is van natuurlijke oorsprong en heeft een laag smelt punt. Daarom is het verstandig dit eerst goed te laten intrekken voordat de meubels weer gebruikt worden na te zijn ingesmeerd. Het lage smelt punt zorgt er ook voor dat de bijenwas vaak niet echt diep in de meubelen kan trekken en heeft daarom niet een heel erg beschermende functie, maar vooral een esthetische functie. Vanwege de kleur is het prachtig om te zien wat het met hout kan doen.