Living Smart
Image default
Verwarming

Soorten cv-ketels

De centrale verwarming, afgekort als cv, zorgt door middel van warm water dat uw huis verwarmd wordt. De cv-ketel is het onderdeel van deze installatie dat het water verwarmt. Deze werkt vaak op aardgas of op stookolie. Het warme water wordt vervolgens rondgepompt, om zo alle vertrekken in de woning op temperatuur te brengen. Het afgekoelde water komt vervolgens weer terug naar de ketel, om vervolgens opnieuw te worden verwarmd. Voor cv onderhoud, reparaties of vervanging kunt u over het algemeen terecht bij een loodgieter of installatiebedrijf.

In Nederland kennen we verschillende soorten cv-ketels. Het gaat hierbij om verschillende types ketels, solo of combiketels en open of gesloten cv-ketels. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Typen cv-ketels

Wilt u een cv-ketel die uw woning verwarmt en warmwater levert, kies dan voor de combiketel. Wanneer er bijvoorbeeld al een geiser of boiler in uw keuken en badkamer aanwezig is, dan is een soloketel weer de beste keuze.

De Vr-ketel is een cv-ketel met een verbeterd rendement. Dat betekent dat ongeveer 89 procent van de energie door de cv-ketel wordt omgezet in warmte. Bij de Vr-ketel gaat dus nog steeds een deel van de energie verloren.

Een Hr-ketel is een cv-ketel met een zeer hoog rendement, zelfs meer dan 100 procent. Dit betekent dat alle energie door de cv-ketel wordt omgezet in bruikbare warmte. En in tegenstelling tot de Vr-ketel gebruikt de Hr-ketel de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas. Er zijn Hr-ketels die op deze wijze een rendement van wel 107 procent kunnen halen.

Een Hr-e ketel produceert zelf elektriciteit. In de ketel zit is een aardgasmotor aanwezig. Als u warmwater gebruikt of als de verwarming aanslaat, gaat een kleine generator aan die elektriciteit opwekt. Deze stroom kunt u weer terug leveren aan uw energieleverancier. Een Hr-e ketel verbruikt nog minder energie dan de Hr-ketel en stoot daarbij ook minder CO2 uit.

 

https://loodgieter-rotterdam.nu/